Dom za stara lica "Hatidža Mehmedović“ u Potočarima otvoren je u oktobru 2022. godine, a već u maju naredne godine počeli su s prijemom prvih korisnika.

Majke Srebrenice zadovoljne uslugama Doma za stara lica u Potočarima
Foto: MFS-EMMAUS

U Domu su trenutno smještena 22 korisnika iz Srebrenice, Bratunca, Milića, Vlasenice i Zvornika.

Direktor Doma Armin Majstorović kazao je za Fenu da se za većinu korisnika obezbjeđuju donatorska sredstva uz pomoć osnivača MFS-EMMAUS-a.

"Trenutno imamo 13 uposlenika i uglavnom su to korisnici MFS-EMMAUS-ovog Internatskog smještaja u Potočarima koji su završili školovanje i mi smo im ovdje pružili njihovo prvo zaposlenje. Što se tiče usluge u Domu, našim korisnicima nudimo cjelodnevnu medicinsku njegu. Pored medicinskih tehničara i njegovatelja, korisnicima je na usluzi i doktor opće prakse koji obavlja svakodnevne vizite i ljekarske preglede", kaže Majstorović.

Naglašava da je higijena prostorija, kao i korisnika u vrhu prioriteta, a Dom posjeduje vlastiti restoran i kuhinju gdje se za korisnike pripremaju tri obroka dnevno, kao i užina.

Pored toga, organizuju različita druženja i brojne radionice u sklopu radno-okupacione terapije kako bi korisnici, prvenstveno majke Srebrenice, upotpunile i kvalitetno iskoristile svoje vrijeme.

Prva korisnica nakon otvaranja ove ustanove je bila 90-godišnja Šuhra Malić, koja je u razgovoru za Fenu kazala da je veoma zadovoljna uslugom i boravkom u Domu.

"Ovdje mi je lijepo, nisam znala da ću dočekati ovaku finu starost. Ovdje je sve čisto i uredno. Obroci su na vrijeme i kad nam treba ljekarska pomoć tu su uvijek. Zdravlje me dobro služi, pletem bez naočala u devedesetim godinama", rekla je Malić.

Ona je u genocidu u Srebrenici izgubila dva sina – Fuada koji je tada imao 36 godina i njegovi posmrtni ostati su pronađeni u Kravici i Suada koji je ubijen u 34. godini, a njegovi posmrtni ostati su pronađeni u Liplju.

Bračni par iz Liješća kod Skelana‚ opština Srebrenice, Nezir i Ajkuna Husejnović također su smješteni u Dom, a zadovoljni su boravkom i uslugom. Ajkuna ima 86, a Nezir 85 godina.

"Troje djece smo izgubili u genocidu. Za naše godine zdravlje nas dobro služi. Ovdje nam je lijepo i imamo sve uslove za normalan život. Usluga ne može biti bolja, higijena je na nivou i medicinski tim je odličan. Ovdje smo osam mjeseci i prezadovoljni smo", kazao je Feni bračni par Husejnović.

Korisnica Aiša Malić ima 78 godina i u genocidu je izgubila sina jedinca. Donedavno je sama živjela, a od otvaranja Doma je tu. Zadovoljna je i ima sve uslove za normalan život.

"Ovdje se svi zajedno družimo i ništa nam ne nedostaje",  kazala je ona.

Inicijatori i idejni tvorci izgradnje Doma, koji je prvenstveno namijenjen za smještaj majki iz Podrinja, su rahmetli Hatidža Mehmedović, čije ime Dom i nosi, direktor MFS-EMMAUS-a Hamzalija Okanović i direktor Fondacije Stichtig Proplan Willem Pronk.

U izgradnji Doma je učestvovao veliki broj donatora čija su imena na ploči koja se nalazi na samom ulazu u ustanovu.