Udruženje žrtava i svjedoka genocida i pokret "Majke enklava Srebrenica i Žepa" oglasili su se povodom dolaska Vojske Srbije u BiH. 

Majke Srebrenice: Dolazak vojske Srbije nije slučajan već namjeran čin provokacije
Foto: Tuzlanski.ba

U svom saopštenju navode da ''nakon sramnog i paničnog nastupa pred usvajanje rezolucije, nakon neuspjelih pokušaja obaranja rezolucije, Srbija nastavlja sve brutalnije napade na Bosnu i Hercegovinu''.

''Slanje vojnih jedinica (u bilo kojoj formaciji), ciljano, pred 11. juli je takva brutalnost i napad na suverenitet Bosne i Hercegovine, napad na dostojanstvo žrtava, ponižavanje i vrijeđanje da se pitamo, do kada?

Do kada će se tolerisati brutalnost i ponižavanje Bošnjaka, Bosne i Hercegovine i do kada će tolerisati nastavak genocida prema žrtvama genocida'', pitaju. 

Vezani članak Majke Srebrenice zatražile reakciju OHR-a, optužile Vučića i prozvale Von der Leyen

Dodali su da je 11. juli najteži dan za majke Srebrenice, a za sve preživjele žrtve genocida cijeli juli je mjesec užasa, bola i sjećanja te da ''dolazak vojske Srbije nije slučajan već namjeran čin provokacije i svi oni koji su prešutno dali saglasnost, moraju naučiti da i jabuka iz Srbije, još uvijek, ima gorak okus''.