Foto: Tuzlanski.ba

Mališani iz Tuzle otvorili Lino višebojac porukom mira, a zatim oborili rekorde “Samo da rata ne bude” odjekivalo je iz male dvorane SKPC Mejdan u Tuzli.

Učenici Osnovne škole „Brčanska Malta“ iz Tuzle izmamili su mnogo suza u očima prisutnih izvođenjem zajedničke koreografije uz pjesmu „Samo da rata ne bude“, te odraslima poslali moćnu antiratnu poruku. Oni su kretivnošću u pisanju literarnih sastavaka, inventivnošću u stvaranju transparenata i maski, snagom i upornošću u takmičenjima, navijačkom energijom i najglasnijom porukom mira dočekali Lino višebojac u Tuzli.

Višebojac je svečano proglasio otvorenim gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, koji je ovom prilikom poručio: „Draga djeco, bavite se sportom i budite u sportu. Sport jača ne samo tijelo, nego i dušu. Slušajte svoje trenere, svoje nastavnike tjelesnog odgoja i slavite sport. Ovo danas je dan sporta za sve nas.

Ukupni sportski pobjednici Lino višebojca su Ana Obrenović iz devetog razreda sa osvojenih 170 bodova i Amar Hadžić, takođe iz devetog razreda, sa ukupno 190 bodova, što je ujedno i najbolji rezultat ikad postignut otkako se Lino višebojac održava, kako u Hrvatskoj, tako i u Bosni i Hercegovini. Najbolji literarni sastavak na temu „Svijet po tvom“ napisala je Amna Alić, učenica 8b. razreda, najbolju masku nosila je Majra Ibralić, a najvatreniji i najglasniji navijači bili su učenici 1c razreda..

Naša škola i inače podržava projekte u kojima može učestvovati što više učenilka, pa je ovo izuzetna prilika za sve učenike da pokažu svoje sposobnosti. Ono što smo danas vidjeli jeste fer navijanje, koje u posljednje vrijeme baš i ne možemo vidjeti kod odraslih. Mislim da je Lino višebojac odlična prilika da se djeci pokaže kako je sport bitan, koliko je važan za zdravlje, s druge strane bitan i za socijalizaciju, ali i za učenje o sportskoj kulturi“, izjavila je Sabina Jogunčić, direktorica Osnovne škole „Brčanska Malta“ u Tuzli.

Takmičarima su svesrdno pomagali sportaši Dajana Kešina, odbojkašica OK Sloboda, Alen Ovčina, reprezentativac Bosne i Hercegovine i rukometaš RK Vogošća, Zajko Zeba, nogometaš FK Sloboda, Adi Sarajlić, košarkaš OKK Sloboda i Emir Čerkezović, kadetski reprezentativac BiH i košarkaš OKK Sloboda. Izazivači sportaša - Edi Kapetanović u nogometu i Aldijana Arapić u trčanju sa sportašima u vrećama, rekli su da im nije bilo teško pobijediti, budući da su se vrijedno pripremali i trenirali za Lino višebojac.

Kompanija Podravka BiH, uz pokroviteljstvo Federalnog ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, sedam županijskih/kantonalnih ministarstava i pedagoških zavoda, te Odjela za predškolsko i osnovno obrazovanje Brčko Distrikta i medijsku podršku Sportskih novosti, organizator je projekta Lino višebojac koji se, u okviru društveno odgovornog djelovanja kompanije, drugu godinu za redom realizira u BiH a već deset godina u Hrvatskoj. Ovogodišnji projekat obuhvata dvanaest osnovnih škola diljem Bosne i Hercegovine.

Lino višebojac se drugu godinu zaredom realizira u BiH, a nakon Tomislavgrada, Brčkog, Travnika, Bihaća, Čapljine, Mostara, Širokog Brijega i Tuzle, Lino višebojac se seli u Zenicu, Banja Luku i Sarajevo.