Lagumdžija: Nisam kapetan Costa Concordije, ali smo doživjeli brodolom
Foto: Tuzlanski.ba

Čelni ljudi SDP-a održali su večeras sastanak Sarajevu, a potvrđeno je da je Nermin Nikšić podnio ostavku na mjesto generalnog sekretara SDP-a.

Ostavku je na podnio i potpredsjednik SDP-a Damir Hadžić, a ostavku je najavila i potpredsjednica Lidija Korać.

- U ponedjeljak je sjednica Predsjedništva stranke, a u subotu će zasjedati Glavni odbor na kojoj ćemo donijeti odluku o organiziranju vanrednog kongresa. Mene je Kongres izabrao i on je mjesto gdje kompletno rukovodstvo treba položiti račune - kazao je predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija nakon sastanka.

Lagumdžija je kazao da nikoga ne priprema na mjesto predsjednika SDP-a. "Jedini čovjek koji sigurno to neće biti sam ja i to je od ranije poznato", kazao je lider SDP-a.

"Mene je Kongres birao i njemu treba da odgovaramo. Nažalost, ja samo Kongresu mogu podnijeti ostavku. SDP je brod u uzburkanom moru, ali nismo Costa Concordija i nisam kapetan koji bi taj brod napustio. Sa ovom posadom i sa mnom kao kapetanom, SDP ćemo dovesti u jednu mirnu luku. Jesmo doživjeli brodolom, ali smo obavezni članovima SDP-a da im kažemo šta smo učinili. Kapetan snosi najviše odgovornosti", dodao je Lagumdžija.

Na pitanje da li je Nermin Nikšić podnio ostavku na mjesto generalnog sekretara SDP-a zbog toga što, navodno, Zlatko Lagumdžija priprema Bakira Hadžiomerovića za mjesto predsjednika stranke, Nikšić je kazao da to nije slučaj.

- Ja sam svoje razloge jasno naveo. Cijenim da sam suodgovoran za katastrofalan rezultat SDP-a. Mislim da to moj lični čin. Svi mi u organima SDP-a moramo položiti račune za ono što se desilo na Općim izborima. Na Kongresu SDP-a trebamo doći do novog vodstva - kazao je Nikšić. (Klix.ba)