Košarac: Republika Srpska će nastaviti kurs jačanja veza sa BRIKS-om
Foto: Tuzlanski.ba

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Staša Košarac izjavio je da Republika Srpska vodi i nastaviće samostalan kurs, zasnovan na ustavu i Dejtonskom sporazumu, jačajući ekonomske veze sa partnerima iz BRIKS-a.

"Razvoj trgovinsko-ekonomske saradnje između Ruske Federacije i Republike Srpske olakšavaju dobri odnosi ruskog lidera Vladimira Putina i našeg predsjednika Milorada Dodika", izjavio je Košarac za "Rusku gazetu".

Košarac je rekao da Rusija građanima i preduzećima BiH obezbjeđuje jeftin gas.

"Pritom se u Sarajevu, koje je pod uticajem Zapada, malo ko sjeća da je 2023. godine Ruska Federacija postala najveći strani investitor u ekonomiju BiH. Političari iz Republike Srpske, pak, uvijek ukazuju na dobre namjere Moskve", naveo je Košarac.

On je ukazao na značaj izgradnje, uz učešće ruskih kompanija, gasovoda "Nova istočna konekcija BiH - Srbija", čije bi puštanje u rad moglo dati dodatni zamah privredi BiH.

"Nažalost, projekat je blokirao bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović. Ovo nije pružilo nove mogućnosti za dobijanje pristupačnog ruskog gasa u realnom sektoru privrede BiH. Zbog političkih predrasuda bošnjačke elite ovo pitanje je skinuto sa dnevnog reda", rekao je Košarac.

On je naglasio da BiH nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji, kako je rekao, zahvaljujući principijelnom stavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

On je dodao da je inicirao razmatranje u Savjetu ministara pitanja ulaska BiH u BRIKS, što su potom blokirali bošnjački predstavnici.

"Orijentisanje samo ka EU, prema mom mišljenju, ulazak je u jednosmjernu ulicu. Iz prve ruke iskusili smo pokušaje EU da disciplinuje institucije BiH tako da slijede isključivo briselsku politiku, a Republika Srpska ne može prihvatiti takvu praksu. Možemo biti partneri sa EU, ali nikada nećemo prihvatiti tuđi diktat", rekao je Košarac.