Konkurencijsko vijeće BiH odlučuje o esencijalnoj listi lijekova TK-a
Foto: Tuzlanski.ba

Da li su ugrožena prava stranih kompanija u pogledu njihove zastupljenosti na novoj esencijalnoj listi lijekova u Tuzlanskom kantonu sud će dati Konkurencijsko vijeće BiH koje je pokrneulo postupak ispitivanja ovog slučaja, izvijestila je Federalna televizija.

U odnosu na staru esencijalnu listu lijekova kada su strane farmaceutske kompanije bile zastupljene sa 75 posto, na novoj listi i dalje imaju prednost sa 61 posto učešća u odnosu na domaće proizvođače.

Farmaceutsko tržište koje je umanjeno izazvalo je brojne reakcije određenih kompanija koje su tražile da se o tome oglasi i Konkurencijsko vijeće BiH.

- Domaći proizvođači, kako se to vrtjelo u medijima ovih dana, nemaju monopol na novoj pozitivnoj listi lijekova TK-a, kategorički tvrdi Bego Gutić, premijer Tk-a.

Predstavnici vlasti drugih kantona uputili su podršku Vladi TK, koja je novu listu lijekova kreirala na ovaj način.

- Svakako da trebamo preferirati domaće proizvođače uz uslove da su to registrovani lijekovi, kako je to predviđeno zakonom i da imaju prvu kontrolu kvaliteta, kaže Miralem Galijašević, premijer ZDK.

Ministar zdravstva USK Ibrahim kajtezović kaže da bh. lijekova nema u hzrvatskim i slovenskim apotekama, dok na naše tržište svi hože da se probiju.

- Smatram da treba zaštiti domaću proizvodnju, naglašava Kajtezović.

Tuzlanski kanton su nedavno posjetili ambasadori iz Hrvatske, Slovenije i Makedonije, što je bila prilika da ih se upita o zastupljenosti bh. lijekova na njihovim tržištima.

- Koliko imate kvalitetan proizvod tolika će biti vaša nazočnost na tom tržištu, kaže Ivan Del Vechio, ambasador Hrvatske u BiH.

trenutno je u toku usklađivanje esencijalne liste lijekova TK sa federalnom listom lijekova kao i otklanjanje svih propusta prilikom njenog kreiranja.

- Mi ćemo sada, za vrijeme usklađivanja sa novom federalnom listom, postupiti po svim zakonskim propisima, uključujući formiranje komisije za lijekova koja će se baviti stavljanjem lijekova na listu i skidanje sa liste, kaže Bahrudin Hadžiefendić, ministar zdravstva TK.

Konkrencijsko vijeće BiH će, na zahtjev Udruženja inovativnih proizvođača lijekova u BiH, dati konačan sud o ovom pitanju u prvoj polovini januara, odnosno utvrditi da li je bilo nepravilnosti kada je u pitanju Zakon o konkurenciji.