Konaković sa Lucetom: Rad UNICEF-a za BiH od izuzetnog značaja
Foto: Tuzlanski.ba

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković razgovarao je sa novim predstavnikom UNICEF-a u Bosni i Hercegovini Marcom Lucetom.

Konaković čestitao je Lucetu na imenovanju i poželio mu uspješan mandati i sve najbolje u budućem profesionalnom radu u našoj zemlji. Naglasio je podršku aktivnostima i programima UNICEF-a koji je svoj ured u Sarajevu otvorio još 1992. godine.

Šef bh. diplomatije je rekao kako je rad UNICEF-a za BiH od izuzetnog značaja jer je Bosna i Hercegovina opredjeljena za zaštitu prava djece kao najosjetljivije kategorije društva i nastavit će provoditi obaveze koje proizilaze iz međunarodnih instrumenata u toj oblasti.

Konaković je  naveo da je BiH podržala UNICEF-ov program i strategiju za BiH za period 2021.-2025. koji je u skladu sa Agendom održivog razvoja do 2030. godine i izrazio podršku i saradnju kroz proces pripreme za naredni Državni program UNICEF-a za BiH za period 2026.-2030. godine.

Predstavnik UNICEF-a u BiH Marc Lucet zahvalio je Konakoviću za podršku naglasivši želju za zajedničkim radom i zalaganjem u procesu provođenja zaštite djece i mladih u Bosni i Hercegovini kroz programe unaprijeđenja obrazovnog sistema, socijalne zaštite  djece i mladih kako bi se sačuvali njihovi životi, osigurala njihova prava i pomoglo da ostvare svoj puni potencijal, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.