KO SDPBiH Tuzla o neustavnoj smjeni direktora škola TK: Cilj je diskreditovati rad Vlade TK koju je predvodio SDP
Foto: Tuzlanski.ba

Služba za informisanje KO SDPBiH Tuzla danas se oglasila saopštenjem za javnost u kojem navode:

Nakon što je Ustavni sud FBiH donio presudu da izmjene i dopune Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju TK nisu u skladu sa Ustavom FBiH svjedočimo iscrpnim naporima predvodnika iz SDA i DF u Skupštini TK s ciljem da diskredituju rad Vlade TK koju je predvodio SDP.

Iznesene kritike bi možda imale osnova da upravo takva matrica nije temelj njihovog političkog djelovanja u kontinuitetu.

Pretpostavljamo da će i sa ovom presudom Ustavnog suda, a u skladu sa “dosljednom” politikom postupiti identično kao u ranijim slučajevima.

Podsjećamo samodeklarisane zaštitinike Ustava FBiH da upravo Vlada TK koju je predvodila SDA, a slijepo slijedio vjerni koalicioni partner DF, presudom istog suda nije bila imenovana u skladu sa Ustavom FBiH. Urgentno je i tada reagovao pomenuti dvojac, na način da je istu presudu smjestio duboko u ladicu čekajući “razuman rok”.

U prethodnom mandatu Skupštine TK, na čijem čelu se nalazio premijer iz SDA a resorni ministar kadar DF izvršene su izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju koje su za rezultat imale smjenu rektora, svih prorektora, dekana i prodekana na fakultetima UNTZ ali i epilog Ustavnog suda FBiH u vidu presude da izmjene nisu u skladu sa Ustavom FBiH.

Pored izmjene “spornog” člana Zakona, jedino na čemu je tada vladajuća većina ažurno radila bilo je osnivanje privatne visokoškolske ustanove “Kallos” što bi danas najradije da zaboravimo.

Smatramo da je poštivanje odluka Ustavnog suda FBiH imperativ svih političkih predstavnika.

Podsjećamo da je izbor i imenovanje aktuelnih direktora/ca u srednjim i osnovnim školama proveden u skladu sa zakonskim propisima i putem javnog konkursa a njihov posvećen rad i kompetentnost prepoznata u lokalnim zajednicama širom Tuzlanskog kantona, navodi se u saopćenju.