KO SDPBiH Tuzla: Napad na rudare “Kreke” je napad na TK
Foto: Tuzlanski.ba

Kantonalni odbor SDPBiH Tuzla daje punu podršku Sindikatu radnika Rudnika Kreka u njihovoj sindikalnoj borbi i borbi za temeljna ljudska prava, odnosno prava na rad.

Kantonalno odbor SDPBiH Tuzla poziva Upravu Rudnika Kreka da hitno uspostavi socijalni dijalog i završi mirovni proces sa Sindikatom Rudnika Kreka i na taj način obustavi degradaciju rudara.

Rudari Kreke kao najvećeg i najstarijeg rudnika u BiH, među kojima su sinovi poginulih rudara tog istog rudnika nisu zaslužili da svoja ljudska prava traže na ulici i putem tužbi na sudovima.

Pozivamo JP Elektroprivreda da riješi problem rudnika Kreka u korist rudara, da im omogući bolje uvjete za rad, kako bi se povećao proces proizvodnje, a time i prihod Rudnika.

U Rudniku Kreka obim proizvodnje po rudaru je obiman, a njihov učinak je povećan iako je ranijih godina bilo značajnih smanjenja broja zaposlenih u proizvodnji.

Pozivamo JP Elektroprivreda BiH da preispita cijene uglja i koriguje ih u korist Rudnika Kreka, s obzirom da su cijene prema drugim kupcima znatno veće, a proizvodnja se u najvećem obimu ipak vrši u najvećem procentu za potrebe Elektroprivrede.

Tražimo od rukovodstva Elektroprivrede i čelnika SDA, DF-a i SD-a, koji upravljaju Elektroprivredom da zaustave degradaciju rudara Kreke, i pozivamo direktora Elektroprivrede, Admira Andeliju da pokaže razumijevanje, jer dolazi s područja TK i trebao bi imati sluha za radnike i privredu TK.

Insistiramo da se prava rudara izjednače sa pravima u Elektroprivredi i poručujemo strankama koje rukovode (SDA, DF i SD) da ne dovode rudare na rub egzistencije.

Pozivamo Upravu rudnika da uvaže rudare i ne dozvoli, da rudari koji rade najteži i najčasniji posao i dalje trpe marginalizaciju od strane Uprave. KO SDPBiH Tuzla će putem Kluba poslanika SDP-a u Skupštini TK zahtijevati zakazivanje tematske sjednice, kako bi se razjasnilo stanje u Rudnicima Kreka.

KO SDPBiH Tuzla neće dozvoliti da se kroz napad na rudare vrši napad na privredu TK, jer je Tuzlanski kanton srce regiona u oblasti industrije i rudarstva.