Knjiga dana: “Sjeme smrti”, Dževad Karahasan
Foto: Tuzlanski.ba

Knjigu „Sjeme smrti" izdao je sarajevski Connectum, 2012. godine.

Knjiga-Dana-karahasanKnjigom drugog sajamskog dana, 4. međunarodnog tuzlanskog sajma knjige, odlukom urednika kulturnih sadržaja sajma Mehmeda Đedovića, proglašena je knjiga „Sjeme smrti" poznatog bosanskohercegovačkog književnika, dramatičara, esejiste i romanopisca Dževada Karahasana.

Radi se o prvoj knjizi planirane trilogije o Omaru Hajjamu, velikom perzijskom matematičaru, astronomu i pjesniku iz 10. i 11. Stoljeća. Nakon ovog romana koji je zaokružena cjelina, pisac je najavio još dvije knjige o Hajjamu.

Roman u pozadini daje preciznu sliku dramatične epohe u kojoj Hajjam živi. Roman tematizira sve ono što se u epohi o kojoj se govori začelo, a što i današnje društvo prati kao kulturna i politička stvarnost.

Dževad Karahasan rođen u je u Duvnu 1953. godine. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu na studiju komparativne književnosti i teatrologije, a doktorirao je u Zagrebu, na Filozofskom fakultetu.

Knjige su mu prevedene na njemački, francuski, talijanski, španjolski, engleski, češki, poljski, slovenski, nizozemski. Dobitnik je više međunarodnih knnjiževnih nagrada. Živi u Sarajevu i Grazu. (Promus media)