Foto: Tuzlanski.ba

Na šehidskom mezarju Veljaci kod Bratunca klanjana dženaza i obavljen ukop petnaest tijela ubijenih Bošnjaka

Dzenaza-Bratunac-2Kada Mustafić imala je osamdeset i četiri godine, kada je ubijena 10. maja 1992. godine u etničkom čišćenju Bratunca koje su poduzeli Jugoslovenska narodna armija, Srpska teritorijalna odbrana i paravojne formacije iz Srbije. U samo nekoliko dana u ovom gradu ubijeno je 603 bošnjačka civila, a oko 20.000 Bošnjaka je protjerano iz svojih domova.

Hiljade kuća je oštećeno ili srušeno, a svi islamski vjerski objekti na području općine Bratunac su do temelja srušeni. Oko Bratunca je locirano na desetine masovnih grobnica u kojima se i danas nalazi oko tri stotine nestalih Bošnjaka iz ovoga grada. Na Šehidskom mezarju Veljaci na proteklih šest kolektivnih dženaza ukopano je 252 identifikovane civilne žrtve rata. Nakon što je identifikovana putem DNK analize i Kada Mustafić je danas, u nedjelju 12. maja 2013. godine, ukopana kao jedna od petnaest žrtava zločina u Bratuncu, kojima je klanjana dženaza.

Dzenaza-Bratunac-1

Porodice ubijenih zahtijevaju brže procesuiranje zločinaca

Na Sedmoj kolektivnoj dženazi u Veljacima okupilo se oko 2.000 članova porodica i prijatelji ubijenih. Indira Ramić, u ime porodica žrtava, pozvala je pravosudne institucije da pokrenu procese istraživanja ratnih zločina i otkrivanja grobnica:

- U ime svih nas pozivam Državno tužilaštvo da pokrene već usporene i skoro ugašene procese traženja nestalih. Da pokrene hapšenja zločinaca. Porodice žrtava strahuju da se radi o miješanju politike u rad tužilaštva i pokušaju da se sve strane izjednače. Zato zahtijevamo od naših političkih predstavnika da spriječe miješanje politike u pravosuđe. Zahtijevamo brže i efikasnije traženje masovnih grobnica. Zahtijevamo hapšenja ratnih zločinaca. Svojom inertnošću i sami snosimo krivnju za ovakvo stanje, kazala je Indira Ramić, pozvavši komšije Srbe da pomognu u prikupljanju informacija i traženju masovnih grobnica.

Dzenaza-Bratunac-3

Dženaza-namaz predvodio je tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović. On je u svom obraćanju podsjetio na važnost istrajavanja u vjeri, jer „za svaki zločin Allah će kazniti počinitelja", međutim, muftija Fazlović je naglasio da Bošnjaci zahtijevaju i ovozemaljske kazne i procesuiranje zločinaca:

-Tražimo da zemaljski ljudski sud uradi svoj posao. To je najviši test ljudske savjesti i ispunjenja istine i pravde. Uz to poručujemo da čvrsto vjerujemo da postoji konačni sud svemogućeg Boga, kada će se zasigurno ispuniti apsolutna pravda. Zasigurno ni jedan zločinac neće biti spašen. Oni su stradalnici i ovoga i onoga svijeta – to je opomena ljudima, opomena svjetovima, kazao je muftija Fazlović.

Dzenaza-Bratunac-4

Dženazu i aktivnosti na njenoj pripremi, pratila je kiša, koja je onemogućila masovnije okupljanje rodbine i prijatelja na Šehidskom mezarju Veljaci. Organizovano autobusi u Bratunac došli su iz Prijedora, Brčkog, Sarajeva, Tuzle, Zvornika i drugih gradova BiH. (BMG Bosanska medijska grupa).