"Neke džamije su potpuno destruirane. Oštećeni su i drugi objekti, kao što su dječja obdaništa i stambeni objekti imama", navodi se u saopštenju.

Kavazović: Dužnost nam je pokazati solidarnost s porodicama žrtava i onima koji su izgubili domove
Foto: Mina | reisul-ulema Husein ef. Kavazović

Prirodna nepogoda koja je zadesila područja nekoliko općina u Bosni i Hercegovini, posebno područja općina Konjica, Jablanice, Fojnice i Kiseljaka, gdje je pored velike materijalne štete, prema dosadašnjim informacijama, stradao jedan broj civila, nanijela je veliku štetu i na infrastrukturi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Neke džamije su potpuno destruirane. Oštećeni su i drugi objekti, kao što su dječja obdaništa i stambeni objekti imama.

Tim povodom reisul-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović uputio je poruku koju prenosimo u cijelosti:

"Naša domovina i građani su pogođeni velikom prirodnom katastrofom koja je napravila ogromnu materijalnu štetu. Veći gubitak od toga je gubitak ljudskih života.

Kao vjernici, prihvatajući Božje određenje, dužni smo iskazati svoju solidarnost i suosjećanje sa porodicama žrtava, kao i onima koji su izgubili svoje domove. Vjerujem u solidarnost našeg naroda koja nikada nije izostala u ovakvim situacijama.

Nadam se da će državni organi i institucije učiniti sve što su dužni da ublaže posljedice ove katastrofe. Islamska zajednica je danas stavila sve svoje resurse na raspolaganje organima Zajednice kako bi pomogli prevazilaženju ovog iskušenja.

Na kraju, u svoje ime i u ime Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini,  izražavam taziju-saučešće porodicama žrtava, uz molbu Allahu dž. š. da stradalima ukaže Svoju milost, a povrijeđenima da brz oporavak", kaže se u poruci reisul-uleme.