Proljetno i ljetno vrijeme donosi i potrebu za krečenjem i osvježavanjem domova. Mnoga domaćinstva ovaj proces samostalno završe, no dosta je i onih kojima su potrebni majstori.

Izazovi za majstore i građane: Provjerili smo koliko košta krečenje stana u Tuzli
Foto: Ilustracija Tuzlanski.ba | Cijene rastu - kadar deficitaran

Ranijih godina krečenje nije iziskivalo veća finansijska sredstva, ali s obzirom na globalnu inflaciju, cijene nisu ostale iste ni u ovom poslu.

Tuzlanski.ba provjerio je kako se kreću cijene ovih usluga, ali i šta utiče na njihovo formiranje.

Prema informacijama koje su dostupne na zvaničnim stranicama molerskih preduzeća cijene krečenja u Tuzli se kreću u prosjeku od 1,50 KM do čak 5,50 KM po kvadratu.

To znači da, ukoliko je potrebno okrečiti 70 metara kvadratnih, za krečenje se mora izdvojiti od 105,00 do 385,00 maraka. Ali u ovu cijenu ulaze samo troškovi usluge majstora, dok se materijal posebno naplaćuje, a njegova cijena zavisi od vrste koju klijenti žele.

U tom slučaju, cjelokupan iznos je viši za najmanje dvije stotine maraka, što znači da se majstori i materijal ukupno plaćaju od 300,00 pa do 600,00 maraka za krečenje površine od 70 kvadrata, a veći stanovi iziskuju i veće finansije.

Osobe sa malim primanjima, penzioneri, ali i druge kategorije društva teško da mogu izdvojiti taj novac, te im jedina opcija ostaje da budu sami svoji majstori. Ali, ima i onih koji ovo godišnje osvježenje doma prepuštaju majstorima.Krečenje Tuzla 2024

Mario Kavka vlasnik molerskog preduzeća iz Tuzle otkrio je kako se formiraju cijene molerskih usluga. Rast usluge proporcionalan je rastu cijena materijala, objasnio je

"Cijena usluga krečenja se kreću od dvije marke po kvadratu pa nadalje u zavisnosti od toga šta kupci traže. Ranije je to bilo jeftinije, do prije godinu dana bilo je 1,50 KM po kvadratu, međutim porastom cijena materijala mi smo bili prinuđeni povećati i cijene naših usluga", naveo je Kavka.

Molerska preduzeća se tako nalaze pred velikim izazovom, jer niti cijene usluga mogu ostati iste, niti se mogu drastično promijeniti, a mnogi klijenti nakon što čuju iznos odustanu.

"Kada bih odlučio da naplatim cijenu krečenja tri, četiri marke po kvadratu mislim da bi se veliki broj klijenata odlučio da sami kreče. Po mom mišljenju bi trebalo biti i skuplje, ali s obzirom na situaciju u državi nemoguće je tražiti više od tog iznosa. Takva je situacija da je i dvije marke takoreći dobro", pojašnjava on.

Zanimanje molera s druge strane iziskuje veliku preciznost kao i strpljenje da se ispuni svaki zahtjev i želja klijenata. Koliko god to izgledalo jednostavno, ipak ima svoje specifičnosti i posebnosti koje ga izdvajaju od drugih zanimanja. Međutim činjenica je da se ovo zanimanje potcjenjuje.

"Smatram da je u poređenju sa svakom drugom strukom ovo zanimanje potcijenjeno. Naprimjer keramičari, vodoinstalateri imaju drastične cijene u poređenju sa molerima. Nezahvalno je da ja to kažem ali posao molera je mnogo teži, posebno po pitanju zahtjeva naših klijenata. Klijenti ponekad traže nerealne zahtjeve za malu količinu novca a onda kada se dogovori jedan dio pokušavaju još nešto da dodaju u to", kaže Mario.

Međutim visoke cijene nekima nisu problematične te je samim tim veliki broj ljudi koji još uvijek ima potrebu za majstorima. To pokazuje činjenica da postoje građani koji rezervišu termine po tri, četiri mjeseca unaprijed.

Međutim mnoge od njih majstori ne mogu prihvatiti zbog nedostatka radne snage, iako je riječ o izuzetno dobro plaćenom poslu.

"Veliki problem jeste nedostatak radne snage. Svi bježe od građevine, završnih radova, a žele neki laganiji posao. Ovo je sasvim super posao u kojem se može dobro zaraditi, ali opet niko neće raditi", pojasnio je Kavka.

Dok se mnogi raduju novom izgledu svojih prostora, nedostatak radne snage za molere ostaje veliki problem. Nova sezona je u toku, a dok cijene materijala i usluga rastu, izazovi su sve brojniji i za majstore i građane.