Inicijativa upućena NATO-u: Dozvolite BiH aktivno učešće u Akcionom planu za članstvo
Foto: Tuzlanski.ba

Centar za sigurnosne studije BiH je uputio je u četvrtak generalnom sekretaru NATO-a gospodinu Stoltenbergu, te svim ambasadorima Sjeveroatlanskog vijeća, Inicijativu za ublažavanje uslova Bosni i Hercegovini za učešće u Akcionom planu za članstvo (MAP-u), uprkos neriješenom statusu nepokretne vojne imovine.

Ukoliko NATO prihvati ovu inicijativu, BiH bi mogla pravovremeno pokrenuti aktivnosti na definisanju i usaglašavanju prvog Godišnjeg nacionalnog programa MAP-a, čija bi implementacija mogla početi u septembru ove godine, prenosi novinska agencija Patria.

Povod za ovakvu inicijativu koincidira sa novim pristupom Evropske unije Bosni i Hercegovini, kojim je preraspodjelom prioriteta otklonjena prepreka aktivnostima u procesu pridruživanja EU. Naime, dosadašnji preduslov za bilo kakve aktivnosti na planu pridruživanja Evropskoj uniji, bile su uslovljene implementacijom presude Evropskog suda u predmetu Sejdić – Finci. Novi pristup EU ne amnestira vlasti u BiH od implementacije pomenute presude, ali relaksira aktivnosti na putu BiH ka Evropskoj uniji.

Inicijativa CSS-a, predlaže da se status nepokretne imovine rješava paralelno sa ostalim aktivnostima iz Godišnjeg nacionalnog programa BiH u okviru Akcionog plana za članstvo(MAP-a).

Prethodne 4 godine, ne rješavajući pitanje nepokretne vojne imovine, BiH je znatno stagnirala na putu pridruživanja Sjeveroatlanskom savezu. Pozitivan odgovor nadležnih tijela NATO-a na ovu inicijativu bio bi podstrek institucijama BiH, ali i društvu u cjelini da intenziviraju aktivnosti koje vode punopravnom članstvu u NATO-u.

Sa sadržajem inicijative danas su upoznati i članovi Predsjedništva BiH.

Kompletan tekst inicijative možete naći na našoj web stranici: www.css.ba, stoji u saopćenu Centra za sigurnosne studije.