Ima li opasnosti od poplava zbog čestih padavina?
Foto: Tuzlanski.ba

Izrazito nestabilno vrijeme nastavlja se i danas u većem dijelu Bosne i Hercegovine, a obilne padavine predstavljaju opasnost od izlijevanja rijeka i potoka. 

Federalni hidrometeorološki zavod je najavio lokalne pljuskove praćene grmljavinom i uz moguć grad, dok je na stranici Bh Meteo navedeno da postoji opasnost od bujičnih poplava.

''Kombinacija sporog strujanja, kakvo će danas biti iznad naše zemlje, i lokalno obilnih pljuskova može dovesti do izbijanja bujičnih poplava u pojedinim mjestima'', napisali su.

Iz Kantonalne uprave Civilne zaštite Tuzla saopštili su da je vodostaj na brani Modrac jutros u sedam sati bio 198,19 mnm, a  tačka preljeva je 200 m.n.m. U odnosu na
mjerenje prije 24 sata vodostaj je viši za jedan centimetar. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 2,20 m 3/s.

Manje padavina danas na krajnjem sjeverozapadu i sjeveru zemlje, a najviše ih se očekuje u dijelovima centralne i istočne Bosne, no ovo je posljednji dan sa ovako nestabilnim vremenom.

''Danas je ujedno i posljednji dan sa ovako nestabilnim vremenom. Od sutra postepeno stabilizacija vremena, a za vikend nas očekuje posvuda pretežno sunčano i vruće vrijeme. Posebno u nedjelju(30.06.) kada će temperature lokalno dostizati do oko 35 °C'', ističu na stranici BH Meteo. (Tuzlanski.ba)