Humano: Daruj krv i nominuj - izazov članova grupe MTB Gračanica (FOTO)
Foto: Tuzlanski.ba

Članovi neformalne grupe “MTB Gračanica” došli su na jednu odličnu ideju. Većina onih koji surfaju internetom, većinom facebookom, nisu mogli da ne vide kako je nastala i širila se “Ice bucket challenge” ideja. Sama ideja je odlična ali prevedena na bosanskohercegovački način, postala je suvisla. Vjerovatno i zbog samog nepoznavanje materije, zbog čega je i kako sve krenulo, piše bkc-gracanica.ba.

Članovi MTB grupe su došli na ideju da prihvatajući ideju “Ice bucket-a”, pokušaju da urade nešto korisno i za našu zajednicu, počevši od Gračanice. Tako su se odlučili donirati krv i nominovati svako po nekoliko članova svoje grupe ili prijatelja, poznanika, da urade to isto.

Prvi korak su jutros u transfuziološkoj ordinaciji napravila dva člana grupe MTB Gračanica, Erhad Brkić i Bojan Petrović. Dali su krv, obojica po prvi puta u životu, te su nominovali nekoliko osoba da urade to isto.

\"daruj-krv-gracanica-izazov\"Erhad je nominovao Gorana Prodića iz MTB Doboj, Nedima Kurtović iz MTB Gračanica i novinara u redakciji Radio Gračanice, Adnana Džafu.

Bojan je nominovao Nedima Šišića iz MTB Gračanica, Nedima Musića, sportskog radnika i predsjednika Rukometnog kluba Gračanica, te Amira Maglajliju iz Udruženja mladih ANEA Gračanica.

6 nominovanih trebali bi prema nekim “pravilima” darovati krv u narednih nekoliko dana, zabilježiti to fotografijom te nominovati još nekoliko članova.

Ono što je bitno naglasiti, krv možete donirati ou Odjelu za transfuziologiju gračaničke Opće bolnice Dr. Mustafa Beganović a sve se završava sa ljubaznim osobljem za maksimalno pola sata.

Također je bitno istaknuti, da darivanje krvi nije isto što i vađenje krvi za nalaze. Kada želite da darujete krv, to možete uraditi u bilo kojem periodu od 7 do 15 sati a prije darivanja krvi možete jesti, popiti sok, čaj, vodu i sl.

Prema riječima prvih članova MTB grupe Gračanica, želja je da se ovim potezom animira zajednica da što više građana daruje krv kako bi se stvorile zalihe ove dragocjene tekućine, koja u određenim okolnostima vrijedi više od bilo čega.

Nominacije i sve ostale aktivnosti možete pratiti i na FB profilu Radio Gračanica.