Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, oglasio se nakon što je opet u pažnju javnosti došao helikopter MUP-a Srbije. 

Helez: Neću dozvoliti da helikopter iz Srbije gasi požar u BiH
Foto: Facebook

Helez je uputio odgovor na svom Facebook profilu nakon što je dopredsjedavajući Vijeća ministara BiH Staša Košarac zatražio danas od ministarstava vanjskih poslova, transporta i komunikacija i odbrane da bez odgađanja odobre angažman helikoptera MUP-a Srbije koji bi pomogao u gašenju požara u Hercegovini. 

Oružane snage BiH imaju dovoljan broj helikoptera, čime nije bilo potrebe da se angažuje pomoć iz Srbije. 

“Vlasti i institucije manjeg bh. entiteta RS i dalje insistiraju da helikopteri MUP-a Republike Srbije gase požar na teritoriji Bosne i Hercegovine. Najiskrenije, čudim se ovom insistiranju, da žele da lošiji helikopteri susjedne države gase požar na teritoriji BiH, a da pritom ne žele bolje helikoptere Oružanih snaga vlastite zemlje", napisao je Helez i dodao da je ovo jedinstven slučaj u svijetu. 

Napominje kako su helikopteri Oružanih snaga BiH u pripravnosti i trenutno spremni i da polete i izvrše misiju gašenja požara.

"Očigledno vlastima manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS nije interes samo gasiti požar, nego zloupotrebljavaju nesreću da omalovaže i devalviraju institucije države Bosne i Hercegovine", dodao je.

Apeluje na vlasti RS da prestanu sa igricama i pokrenu proceduru za upotrebu resursa Oružanih snaga vlastite zemlje za gašenje požara, pomognu građanima Gacka i svim drugim građanima Bosne i Hercegovine.