Hapšenja u funkciji preuzimanja vlasti (VIDEO)
Foto: Tuzlanski.ba

Stranka demokratske akcije u principu podržava rad i aktivnosti institucija za provođenje zakona.

picture 034a

U sadašnjoj složenoj društveno-političkoj situaciji i rezultirajućim odnosima i prilikama u Federaciji i Bosni i Hercegovini, ključno je da vođenje cjelokupnog postupka bude bez političke pristrasnosti i uticaja.

Međutim, imajući u vidu činjenice i dosadašnju praksu, te političke ciljeve nekih aktera ovih procesa, postoji opravdana sumnja da bi hapšenje predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine moglo biti isključivo u funkciji preuzimanja izvršne vlasti od strane nove parlamentarne većine u Federaciji Bosne i Hercegovine (SDP, SBB, HDZ i HDZ 1990), saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću.

Tužilaštvo BiH Živka Budimira sumnjiči da je za svoj potpis na odluci za pomilovanje od pravosnažno osuđenih osoba uzimao novac. Kako saznaje Federalna televizija, provjerava se 160 spornih pomilovanja. Tokom pretresa u sefu je pronađeno 5.000 maraka u različitim apoenima. Novac nije bio označen, tako da je nemoguće utvrditi da li potiče iz krivičnog djela.

U akciji uhapšeno je još 16 osoba zbog sumnje da su počinile kaznena djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, protuzakonitog posredovanja, primanja i davanja mita, organiziranog kriminala i neovlaštenog prometa opojnim drogama, saopćilo je Tužilaštvo BiH. Tužilaštvo BiH demantiralo je "neutemeljene medijske navode o navodnom imunitetu predsjednika Federacije BiH", navodeći da "predsjednik Federacije BiH, poput svih drugih učesnika u izvršnoj vlasti, uopće nema imunitet u kaznenim stvarima, što je propisano Zakonom o imunitetu Federacije BiH".