Dolaskom ljetnih mjeseci i toplotnih valova, sve su češće i pojave grmljavinskog nevremena. 

Grmljavinske oluje: Gdje se skloniti i koja mjesta izbjegavati?
Foto: unsplash | Važno je što prije se skloniti

Iako su fascinantne za promatranje, munje i grmljavina predstavljaju ozbiljnu prijetnju za sigurnost stoga je važno znati kako se zaštititi i koja mjesta izbjegavati.

Boravak na otvorenim prostorima kao što su polja, parkovi i plaže povećava rizik od udara munje. U takvim uslovima, osoba je često najviša tačka, što privlači munje.

U slučaju grmljavine, važno je što prije se skloniti u čvrsti objekt.

Vodene površine, uključujući jezera, rijeke, bazene, kao i more, izrazito su opasne tokom grmljavinskih oluja.

Voda provodi električnu energiju, pa udar munje u vodu može ozlijediti ili ubiti osobe koje se nalaze u vodi ili blizu nje. Preporučuje se odmah izaći iz vode čim primijetite prve znakove oluje.

Izbjegavajte boravak ispod visokih struktura kao što su stabla, jarboli, tornjevi, električni stubovi i slično. Iako se čini da nude zaštitu, ovi objekti često privlače munje.

Također, otvoreni skloništa kao što su sjenice, šatori i verande ne pružaju adekvatnu zaštitu. 

Olujno nevrijeme
Olujno nevrijeme

Metalni objekti, uključujući bicikle, motocikle, žičane ograde, i slično, mogu privući munje. Izbjegavajte kontakt s metalnim predmetima i udaljite se od njih tokom oluje.

Unutar kuće, munje mogu prouzročiti električne prenaponske udare kroz električne i vodovodne instalacije.

Preporučuje se isključiti električne uređaje i izbjegavati upotrebu vode (npr. tuširanje, pranje posuđa) dok traje grmljavinska oluja.

Iako su automobili relativno sigurni zbog metalne karoserije koja može djelovati kao Faradayev kavez, važno je ne dodirivati metalne dijelove unutar automobila tokom oluje.

Najsigurnije je ostati unutar vozila s rukama u krilu dok oluja ne prođe.

Manji, izolirani objekti kao što su planinarske kolibe, otvoreni paviljoni ili šupe ne nude sigurnu zaštitu tijekom grmljavinske oluje.

Uvijek je najbolje potražiti sklonište u velikim, čvrstim zgradama. Kako se zaštititi ukoliko nemate sklonište u blizini?

Ako ste na otvorenom i ne možete naći sigurno sklonište, izbjegavajte visoke objekte i pokušajte se smanjiti što više moguće bez dodirivanja tla s rukama.

Ako ste u grupi, raširite se kako bi smanjili mogućnost ozljede više osoba odjednom. Nosite sa sobom mobilni telefon kako biste mogli pratiti vremenske prognoze i upozorenja.

Munje i grmljavina su prirodni fenomeni koji zahtijevaju poštovanje i oprez.

Pridržavanjem ovih savjeta možete smanjiti rizik i zaštititi se tokom olujnog vremena.