Građanima Tuzle uskraćeno je demokratsko pravo da biraju ili budu birani u savjete mjesnih zajednica putem direktnih izbora, što im omogućava Statut grada.

Foto: Front slobode

Zbog nepostojanja dovoljne političke volje među gradskim vijećnicima, građani su stvar uzeli u svoje ruke te će upućivanjem inicijativa izvršiti pritisak. Kako kažu, mjesni izbori nemaju alternativu. 

Udruženje Front slobode u protekle skoro dvije godine realiziralo je 17 zborova u gradskim i prigradskim dijelovima Tuzle, za vrijeme kojih su građani navodili različite komunalne probleme sa kojima se suočavaju, posebno ukazujući na nefunkcionalnost savjeta mjesnih zajednica.

Kršenje Statuta  

Savjeti mjesnih zajednica najvećim dijelom ne služe svrsi zbog načina izbora njihovih članova, koji se uglavnom imenuju političkim linijama, služeći u konačnici kao izborna mašinerija za osiguranje glasova na izborima. 

Trenutni način imenovanja članova savjeta mjesnih zajednica u potpunoj je suprotnosti Statutu Grada Tuzle, koji je usvojen u maju 2021. godine, a predvidio je drugačiji način administrativnog djelovanja. 

Između ostalog, vijećnici su imali rok od šest mjeseci za donošenje odluke o načinu sprovođenja direktnih izbora u savjete mjesnih zajednica, što do danas nije učinjeno. 

Na ovakav način, vijećnici su osim kršenja gradskog Statuta građanima oduzeli i demokratsko pravo da putem direktnih izbora biraju ili budu birani u savjete mjesnih zajednica. Uz sve to, problematičnim se navodi i nepostojanje mehanizma kojim bi se izvršilo kažnjavanje onih koji ne poštuju statut, a u ovom slučaju su u pitanju gradski vijećnici. 

Međutim, građani sada stvar uzimaju u svoje ruke te će u narednom periodu na Gradsko vijeće Tuzle adresirati incijative kojima će zahtijevati provođenje takozvanih mjesnih izbora. 

Njihovi zahtjevi će biti potkrijepljeni potpisima stanovnika iz gradskih i prigradskih mjesnih zajednica, o čemu se govorilo tokom 18. i ujedno posljednjeg zbora realiziranog u organizaciji Fronta Slobode. 

"Mi smo sa nekolicinom gradskih vijećnika targetirali desetak mjesnih zajednica, u kojima ćemo skupa s aktivistima pokrenuti građanske inicijative i kako je to propisano Statutom Grada Tuzle, prikupiti potpise najmanje 10 posto građana koji su upisani na centralni birački spisak. Intencija je da pokretanjem gradskih inicijativa izvršimo pritisak prema donosiocima odluka u kontekstu donošenja odluke o načinu provođenja izbora u savjete mjesnih zajednica", izjavio je član projektnog tima Fronta slobode Josip Ventić.

Benefiti demokratskih izbora

Provođenje ovakve vrste izbora donijelo bi mogućnost da građani direktnim putem u savjete mjesnih zajednica biraju osobe koje smatraju najkompetentnijim za obavljanje poslova povjerenika ili pak članova.

"Na takav način će biti ispunjena volja građana u mjesnoj zajednici, a vjerujemo da ćemo imati i znatno aktivnije savjete jer će se u znatnoj mjeri promijeniti način njihovog biranja. Sada se postavljaju politički subjekti na osnovu izbornih rezultata, što nikako nije dobro", naglašava Ventić.   

Da postoji volja za rješavanjem ovog prilično ozbiljnog problema moglo se vidjeti tokom održanog zbora, ali i nešto kasnije, s obzirom da su građani u većoj mjeri već počeli stavljati svoje potpise, otvarajući jedno novo poglavlje borbe za demokratiju.     

"Smatram da bi se Statut Grada Tuzle, kao najviši i najvažniji pravni akt jedne lokalne zajednice, trebao primjenjivati i u smislu izbora građana u savjete mjesnih zajednica, kako je to regulirano njegovim odredbama. Opciju po kojoj se trenutno vrše izbori u savjete mjesnih zajednica ne treba zaobići, ali svakako je potrebno pružiti priliku za izbor i onim ljudima koji nisu politički aktivni", smatra Amira Ajdaslić iz Mjesne zajednice Batva, jedna od učesnica posljednjeg zbora, za vrijeme kojeg je uputila i konstruktivne prijedloge za rješavanje problema.

Među vijećnicima Gradskog vijeća Tuzle, koji se zalažu za provođenje direktnih mjesnih izbora je i Nikica Vidović iz Hrvatske demokratske zajednice, koji je mišljenja da obični stanovnik u svojoj ulici mora i treba odlučivati o tome koji će projekti biti realizirani. 

"Mjesne zajednice ne smiju biti politički plijen koji će se dijeliti po raznim matematikama, kao što je to kod nas trenutno slučaj. Naime, Gradsko vijeće Tuzle isključivo postavlja ljude u savjete mjesnih zajednice, a sada je upitno koliko ti članovi predstavljaju volju i htijenje građana. U suštini, takav koncept izbora nije dobar po lokalnu zajednicu", smatra Vidović. 

Svi građani koji žele podržati borbu za ostvarivanje demokratskog prava, to mogu učiniti stavljanjem potpisa na inicijative koje će dobiti od aktivista na terenu. Inicijativu mogu potpisati samo na prostoru mjesne zajednice u kojoj imaju prijavljeno prebivalište.