Granična policija BiH: Za tri mjeseca u BiH ušlo 270 državljana Sirije, 165 napustilo zemlju
Foto: Tuzlanski.ba

Od 1. jula do danas u Bosnu i Hercegovinu je ušlo 270 državljana Sirije koji su imali vizu za ulazak u BiH, kazala je za Anadolu Agency (AA) glasnogovornica Granične policije BiH Sanela Dujković.

Prema podacima Granične policije BiH, od ukupnog broja Sirijaca koji su sa vizama ušli u BiH u pomenutom periodu, 165 je u međuvremenu napustilo zemlju. Od tog broja, nekoliko grupa je otišlo prema Srbiji.

"Ono što u ovom trenutku možemo reći jeste da mi od Ministarstva vanjskih poslova BiH do sada službeno nismo dobili informaciju da je došlo do nekog povećanog broja izdavanja viza BiH u diplomatsko-konzularnim predstavništvima naše zemlje u svijetu", kazala je Dujković.

Dujković napominje da su grupe Sirijaca koje su sa vizama ušli u BiH, a potom otišli u pravcu Srbije, koristili međunarodne granične prelaze prema toj zemlji.

"Posljednji slučaj o kojem govore mediji je bio 27. septembra, kada smo na izlazu iz BiH, na međunarodnom graničnom prijelazu Karakaj-Mali Zvornik, registrovali devet državljana Sirije koji su imali vizu BiH i ulazni štambilj na Međunarodnom aerodromu Sarajevo", naglasila je Dujković. (Tuzlanski.ba)