Granična policija BiH dobila specijalističku opremu vrijednu 41.000 KM
Foto: Tuzlanski.ba

"Oprema je nabavljena u sklopu Projekta sprječavanja nezakonite trgovine i prometa oružjem u Bosni i Hercegovini."

Oprema je nabavljena u sklopu Projekta sprječavanja nezakonite trgovine i prometa oružjem u Bosni i Hercegovini (eng. Halting Arms and Lawbreaking Trade – HALT) kojeg provodi UNDP BiH
Predstavnici Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u Bosni i Hercegovini uručili su u četvrtak Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine specijalističku opremu za otkrivanje nezakonitog malog oružja i lakog naoružanja, kao i drugu opremu potrebnu za svakodnevni rad Granične policije BiH.

Oprema je nabavljena u sklopu Projekta sprječavanja nezakonite trgovine i prometa oružjem u Bosni i Hercegovini (eng. Halting Arms and Lawbreaking Trade – HALT) kojeg provodi UNDP BiH.

Policijski službenici Granične policije BiH će za još uspješniji rad na terenu, uključujući i učinkovitiju borbu protiv nezakonite trgovine malim oružjem i lakim naoružanjem, sada imati na raspolaganju: 25 metalnih kolica za pregled robe, 10 digitalnih fotoaparata, 8 kompleta za pakovanje dokaza, 11 setova brojeva za označavanje dokaza te 23 seta univerzalnih alata (multitool kits), ukupne vrijednosti 41.000 KM, saopćeno je u petak iz Granične policije BiH.

Ova donacija UNDP-a BiH predstavlja nastavak podrške Graničnoj policiji BiH u smislu daljnjeg jačanja njenih kapaciteta, odnosno poboljšanja uvjeta rada s ciljem učinkovitije borbe protiv nezakonite trgovine malim oružjem i lakim naoružanjem (eng. SALW), s obzirom na to da je UNDP u okviru projekata koje je u Bosni i Hercegovini implementirao u prethodnom razdoblju, uključujući i Projekat za borbu protiv ilegalne trgovine oružjem u Bosni i Hercegovini (eng. Countering Illicit Arms Trafficking in Bosnia and Herzegovina - CIAT), Graničnoj policiji BiH već donirao specijalističku opremu vrijednu oko 238.000 KM (bez PDV).

UNDP BiH je najavio nastavak podrške Graničnoj policiji BiH u okviru projekta HALT i u narednom razdoblju u vidu isporuke dodatne specijalističke opreme za otkrivanje nezakonitog malog oružja i lakog naoružanja.

Projekat HALT se provodi od februara 2020. godine kao zajednički projekat Razvojnog programa Ujedinjenih naroda u BiH i UN Ureda za drogu i kriminal (UNODC) s namjerom daljnjeg unaprjeđivanja sigurnosti unutar i izvan granica zapadnog Balkana, a kroz ciljano djelovanje usmjereno ka unaprjeđenju kapaciteta Bosne i Hercegovine u borbi protiv nezakonite trgovine SALW-om.

Projekat HALT finansiraju Savezna Republika Njemačka, Kraljevina Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Republika Francuska, Kraljevina Nizozemska i Kraljevina Norveška putem Multilateralnog fonda za Zapadni Balkan, uz podršku Evropske unije, a u okviru inicijative Mapa puta 2024 za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja na zapadnom Balkanu.

Projektne aktivnosti se između ostalog provode i u suradnji s Graničnom policijom BiH kao jednim od korisnika ovog projekta, dok su u određeni broj aktivnosti u okviru projekta uključene i druge institucije odnosno agencije u Bosni i Hercegovini, stoji u saopćenju.