Foto: Tuzlanski.ba

Gradonačelnik Tuzle, dr. sc. Zijad Lugavić, prisustvovao je danas obilježavanju 32. godišnjice od osnivanja ratnih stanica milicije na području grada Tuzle, te učestvovao na okruglom stolu pod nazivom “Uloga i značaj policije u odbrani Tuzle i BiH 1991-1995”, koji se održao u Domu penzionera.

Organizator ovog događaja bio je Udruženje pripadnika policije 1991-1995. “4.april” Tuzla. Nakon okruglog stola upriličeno je i otvaranje izložbe ratnih fotografija jedinica policije Stanice javne bezbjednosti Tuzla iz perioda 1991-1995.

“32 godine nakon 4. aprila 1992. godine, važno je da obilježavamo ovaj datum i njegovu ulogu u cjelokupnoj odbrani Tuzle i Bosne i Hercegovine,” istakao je gradonačelnik Lugavić. “Da nije bilo četvrtog aprila 1992. godine, odbrana Tuzle 15. maja bila bi pod velikim upitnikom. Ova odluka je historijska odluka u novijoj historiji Tuzle.”

Gradonačelnik Lugavić je naglasio da je ponosan zbog odluke Skupštine opštine Tuzla tog vremena, ističući da je Tuzla pokazala svoju multietničnost i multikulturalnost, te antifašističku tradiciju i poštovanje svih različitosti. “Tuzla je grad koji se zasniva na toleranciji, i treba da bude model za sve gradove u Bosni i Hercegovini,” kazao je. “To smo pokazali ’92. godine, to pokazujemo danas, i to ćemo s ponosom istaći i u budućnosti.”

Odlukom tadašnje Skupštine opštine Tuzla 4. aprila, formirane su rezervne stanice milicije u svim mjesnim zajednicama, kojima se pridružilo nekoliko hiljada građana. To političko jedinstvo, pretvorilo se u odbrambeno jedinstvo cijelog grada.Do sredine maja 1992., Stanica javne bezbjednosti brojala je 4500 pripadnika policije, spremnih da brane Tuzlu u punoj ratnoj opremi. Govornici na današnjem okruglom stolu istaknuli su važnost i vrijednost tog jedinstva građana Tuzle te funkcionalnosti vlasti u izazovnom vremenu. Pored gradonačelnika Lugavića, na okruglom stolu su učestvovali ratni načelnik Tuzle, Selim Bešlagić, ratni načelnik SJB Tuzle, Mehmed Bajrić, odbornik Skupštine opštine Tuzle iz 1992. godine Zlatko Dukić i predsjednik Udruženja pripadnika policije 1991-1995. “4.april” Tuzla, Zahid Selimbašić.

Ovaj skup je bio i prilika da se oda počast svima onima koji su učestvovali u odlukama koje su imale ključnu ulogu u zaštiti Tuzle i Bosne i Hercegovine tokom rata.