Građani FBiH mogli bi uskoro dobivati na mobitel upozorenja na prirodne katastrofe
Foto: Tuzlanski.ba

Nakon brojnih europskih zemalja, među kojima je i Hrvatska, uslugu Cell Broadcast, odnosno sustav uzbunjivanja korisnika mobilnih telefona u slučaju prirodnih katastrofa te drugih izvanrednih situacija, mogla bi uvesti i Federacija BiH.

Ova tema aktualizirana je na jednoj od posljednjih sjednica Zastupničkog doma FBiH, a o tome mogu li je realizirati i u kojem razdoblju, očitovali su se telekom operatori koji djeluju na području ovog bh. entiteta, piše Večernji list BiH.

Potencijalni dobavljači

Uvođenjem ovog sustava svi korisnici bi na mobilne telefone dobili upozorenja u slučaju prirodnih katastrofa, poput poplava, potresa, požara ili povećane radijacije u zraku u slučaju nuklearnih katastrofa. Upozorenje bi potaknulo mobilne uređaje da glasno zvone, čak i kada su na opciji isključenog zvuka, tako da bi svaki korisnik bio pravodobno obaviješten.

- HT Eronet, kao jedan od vodećih telekom operatora u BiH, već je počeo s definiranjem mogućeg tehničkog rješenja kojim se može omogućiti usluga Cell Broadcast, a koja može služiti kao sredstvo za uzbunjivanje korisnika u slučaju prirodnih katastrofa te drugih izvanrednih situacija - naveli su iz ove kompanije. Dodaju kako je, u skladu s tim, poslan upit potencijalnim dobavljačima tehničkog rješenja koji navedeno mogu uvesti u mrežu HT Eroneta.

- Do sada smo dobili odgovore od dva dobavljača telekom opreme. Od jednog dobavljača dobiven je odgovor kako imaju partnera za tehničko rješenje usluge Cell Broadcast i da je za realizaciju takvog projekta predviđen rok od oko 5 mjeseci od dana potpisivanja ugovora. Taj dobavljač u ovoj godini ne može početi s realizacijom navedenog zbog rada na nizu drugih započetih projekata. Drugi dobavljač održao je prezentaciju tehničkog rješenja koje je razvio u suradnji sa svojim partnerima. Njihovo predviđanje realizacije je oko 4 mjeseca od usuglašavanja tehničkog rješenja te potpisivanja ugovora - zaključili su iz ovog telekom operatora.

Kako su naveli iz BH Telecoma, ova firma je, s obzirom na kratke rokove, napravila brzu analizu tehničkih zahtjeva za uspostavu sustava za uzbunjivanje korištenjem tzv. Cell Broadcast tehnologije te mogućnosti tehničke realizacije. Istaknuli su kako su za realizaciju rješenja potrebni resursi i licencije na strani radiomreže i jezgra mreže, ugradnja potpuno novih mrežnih elemenata: CBC (Cell Broadcast Center) i CBE (Cell Broadcast Entity) te integracija u postojeću mrežu telekom operatora.

- Pri tome tehničko rješenje podrazumijeva da se CBE nalazi pod kontrolom nadležnih vladinih institucija ovlaštenih za uzbunjivanje, a CBC bi bio novi mrežni element na strani telekoma.

Sistem upravljanja

Ugradnja sistema zahtijeva nabavu i isporuku opreme te usluge provedbe i integracije, kako na strani novih elemenata u mreži tako i na strani postojećih elemenata, za što su potrebni finansijska sredstva, ljudski resursi i vrijeme za provedbu. Osim toga, sistem je potrebno organizacijski pozicionirati s nadležnim vladinim tijelima koja će njime upravljati na strani Vlade, ali i novim sistemom na strani telekom operatora - stoji u odgovoru BH Telecoma na pitanje zastupnika u Zastupničkom domu FBiH Amira Ibrovića. Dodali su i kako trenutačno nemaju saznanja kolika su novčana sredstva potrebna za projekt, kao ni procjenu vremena njegove provedbe.