FUP: Višemjesečna istraga završila hapšenjem dvije osobe
Foto: Tuzlanski.ba

Policijski službenici Federalne uprave policije su nakon višemjesečne istrage, dana 06. 02. 2018. godine, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, započeli sa realizacijom operativne akcije „Neon“ na području Kantona Sarajevo, a vezano za krivična djela „Navođenje na prostituciju“,„Trgovina ljudima“ i „Pranje novca“.

U sklopu navedene akcije, a na osnovu Naredbe Kantonalnog Suda u Sarajevu, izvršeni su pretresi na tri lokacije na području navedenog Kantona i to dva stana i jedan ugostiteljski objekat, te su uhapšene dvije osobe iz Sarajeva incijala S. B. (1974.god.) i S. D. (1986. god) koja se dovode u vezu sa gore spemenutim krivičnim djelima.

Radi se o osobama koje su u ranijem periodu i tokom 2017. godine, radi sticanja protupravne imovinske koristi kontinuirano, omogućavali i organizovali pružanje seksualnih usluga većem broju NN osoba u noćnom klubu koji je pretresen u ovoj akciji, na način da su u ličnim kontaktima ili posredstvom drugih osoba pronalazili djevojke za pružanje seksualnih usluga i privlačenje klijenata.

Prilikom izvršenih pretresa pronađeno je i oduzeto oružje, municija, sef sa većom količinom novca, medikamenti, mobilni aparati i SIM kartice, notesi i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa predmetnim krivičnim djelima.

Uhapšene osobe će nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama Federalne uprave policije, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, biti predata u zakonskom roku Kantonalnom tužilaštvu kantona Sarajevo.

Asistenciju prilikom realizacije ove operativne akcije je pored Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, pružala Poreska uprava Federacije Bosne i Hercegovine koja je na osnovu Naredbe Kantonalnog Suda u Sarajevu poduzimala je aktivnosti iz svoje nadležnosti.

Nastavak aktivnosti u toku, saopćeno je iz FUP-a.