Forum u Tuzli: Zašto su studenti pasivni i ne bore se za svoja prava?
Foto: Tuzlanski.ba

U Tuzli je danas, u organizaciji Omladinskog pokreta "Revolt", organizovan Prvi regionalni forum "Studentski pokret".

Učešće su uzeli i studenti iz Srbije i Hrvatske, a cilj foruma je da motiviše i probudi mlade iz stanja opšte pasivnosti i apatije. Zajednički cilj učesnika iz regije je propitivanje i unapređenje studentskog organizovanja.

Ukazano je na pasivnost studenata, a učesnici kao jedan od najvećih problema navode i taj da su na čelima organizacija studenata uglavnom osobe iza kojih stoji politika i ne žele da nauše svoje mjesto.

"Sistem visokoškolskog obrazovanja u BiH, a kojim upravlja politika, je već godinama u krizi i sa izuzetno lošom strategijom, ukoliko ona uopšte postoji. Uzaludno se ukazuje na potrebu da se nastavni planovi i programi modernizuju, da je obim nastave preširok, da se predmeti uglavnom izučavaju teoretski, da je neophodno uvođenje prakse i da se obim istraživačko-razvojnog rada treba povećati (a ne drastično smanjiti). Jer sve su to faktori bez kojih jedna akademska zajednica u svijetu teško da je ozbiljna.

Na biroima za zapošljavanje imamo na hiljade osoba sa završenim fakultetima, kao posljedicu neplanskog obrazovanja novih generacija studenata i generalo loše ekonomske situacije u državi (odgovornost opet pripada političkoj eliti). Od reforme visokog obrazovanja se puno očekivalo, ali umjesto toga otišli smo korak unazad, dobili ukidanje autonomije i pravnu podlogu za konačnu politizaciju univerziteta. Imenovanjima čelnih ljudi Univerziteta upravlja isključivo politika, kao što i svakim novim projektom ili procesom upravljaju stranačka tijela koja u obrazovni proces dovode svoje kadrove. Također, masovno se izdaju dozvole privatnim univerzitetima sumnjivog kvaliteta, ali i omogućava kreiranje javno-privatnih univerziteta i time vrši dodatna degradacija sistema visokoškolskog obrazovanja.

No, s druge strane imamo studente/ice i akademsku zajednicu koji šute, pa čak i na one političke odluke koje nazaduju njihov rad. Iako su iz godine u godinu uslovi rada sve lošiji, studenti/ce se oglašavaju tek nakon svršene bitke, čisto da znamo da postoje. Podsjećamo, zadnji masovni protesti održani su 2009.godine. Čitava studentska borba u godinama poslije svela se na omogućavanje dodatnih ispitnih rokova i organizaciju studentskih putovanja i proslava", navode iz Revolta. (Tuzlanski.ba)