Foto: Tuzlanski.ba

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, formirao je krajem 2020. godine Savjet za osobe sa invaliditetom na području grada Tuzle, koji će djelovati kao stručno, savjetodavno, interresorno i radno tijelo gradonačelnika Grada Tuzle.

Savjet ima sedam članova, a čine ga predstavnici nevladinih organizacija: Suvad Zahirović, ispred Udruženja građana Informativni centar za osobe sa invaliditetom „Lotos“ Tuzla, Tifa Tučić, ispred Udruženja građana oštećenog vida Tuzla, članica, Vahid Đulović, ispred Udruženja za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji „Fenix“, Jasmina Krivošija, ispred Udruženja Koraci nade, Enisa Bratanović, ispred Udruženja žena sa invaliditetom „Lotosice“ Tuzla, te predstavnice Grada Tuzle: Asja Redžić, pomoćnik gradonačelnika za Službu za kulturu, sport, mlade i socijalnu zaštitu i Mirela Uljić, pomoćnik gradonačelnika za Službu za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica.

U skladu sa Odlukom o formiranju Savjeta, u rad Savjeta mogu se po potrebi uključivati i predstavnici drugih institucija, vladinih i nevladinih organizacija. Danas se gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, sa saradnicima, susreo se u Gradskoj upravi sa članovima Savjeta za osobe sa invaliditetom na području grada Tuzle. Na sastanku se, između ostalog, razgovaralo o načinu realizacije aktivnosti koje su u nadležnosti rada Savjeta, kao i o planu rada Savjeta za ovu godinu. Članovi Savjeta, predstavnici nevladinih organizacija konstatovali su da je donošenjem Odluke o formiranju Savjeta za osobe sa invaliditetom, gradonačelnik Jasmin Imamović napravio značajan iskorak u primjeni Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom, čiji je potpisnik i Bosna i Hercegovina, te su izrazili uvjerenje da će sinergijom, koja je stvorena formiranjem Savjeta, doći do poboljšanja kvaliteta života osoba sa invaliditetom u našem gradu.

Gradonačelnik Jasmin Imamović podsjetio je da je Strategija razvoja grada Tuzle zasnovana na Aalburškoj konvenciji, koja podrazumijeva ekonomski razvoj, kvalitet života građana i uključenost građana. Istakao je da ćemo sa Savjetom svi biti jači, naročito, jer želimo da Tuzla bude grad empatije, a što se može vidjeti kroz različite projekte u kojima Grad Tuzla učestvuje. Gradonačelnik Imamović je naglasio da je važnost Savjeta za osobe sa invaliditetom u tome što su u njemu predstavnici udruženja osoba sa invaliditetom, udruženja koja brinu o osobama sa invaliditetom, i dvije gradske službe, odnosno Služba za kulturu, sport, mlade i socijalnu zaštitu i Služba za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica. Gradonačelnik je istakao, također, da je jako je važno analizirati pravce razvoja i aktivnosti iz ugla osoba sa invaliditetom, što će uticati na to da odluke koje budu donesene budu pametnije i humanije.

Suvad Zahirović, ispred Udruženja građana Informativni centar za osobe sa invaliditetom „Lotos“ Tuzla i koordinator Savjeta, kazao je da je gradonačelnik Jasmin Imamović donošenjem Odluke o osnivanju Savjeta napravio značajan iskorak u primjeni Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom i time omogućio da proces promjena počne tamo gdje ljudi žive i gdje se promjena najkonkretnije osjeti na kvalitetu života osoba sa invaliditetom. U tom smislu, Suvad Zahirović je izrazio vjerovanje da će Savjet svojim djelovanjem pomoći donosiocima odluka da se nađu rješenja koja će biti kvalitetna, na zadovoljstvo građana, ali isto tako primjenjiva u okolnostima u kojima živimo, imajući u obzir ekonomske i druge okolnosti i ograničenja. (Tuzlanski.ba)