EU stoji uz LGBTI osobe u BiH: 'Povorka ponosa prilika za BiH da pokaže poštovanje različitosti'
Foto: Tuzlanski.ba

Ured Evropske unije u Bosni i Hercegovini pozdravlja opredjeljenje vlasti Kantona Sarajevo (KS) da osiguraju mirno održavanje prve LGBTI Povorke ponosa u Sarajevu 8. septembra.

EU stoji uz LGBTI osobe u Bosni i Hercegovini i širom svijeta. Oni imaju pravo da žive bez diskriminacije i prijetnji, u jednakosti sa svim drugim građanima, saopšteno je iz Ureda EU u BiH

EU poziva sve političke lidere i vlaste da se suzdržavaju od komentara koji ugrožavaju temeljna prava. Trebali bi pomoći da se osigura Povorka dostojanstveno i mirno, uz poštovanje ljudskih prava svih građana BiH.

Ističu da povorka ponosa predstavlja priliku za BiH, koja se ponosi time što je otvorena i multikulturalna zemlja koja poštuje prava svih individua, da pokaže toleranciju i poštovanje za različitosti.

Ured EU u BiH podsjeća i da Mišljenje Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU identifikuje među ključnim prioritetima zaštitu i inkluziju ranjivih grupa, uključujući LGBTI osoba.

Između ostalog, ključni elementi funkcionalnog demokratskog društva su i pravo na slobodu okupljanja i slobodu izražavanja. Ipak, njih trebaju osigurati vlasti i od ključne su važnosti za napredak bilo koje države koja teži članstvu u Eu. (Tuzlanski.ba)