Foto: Tuzlanski.ba

Dio programa obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici je i projekcija dokumentarnog filma Federalne televizije “Dr. Ilijaz”, autorice Elme Kazagić. 

Premijerno će biti prikazan u Memorijalnom centru Potočari 10. jula u 19 sati.

Priča je to o ratnom hirurgu, profesoru Ilijazu Pilavu, koji je sa svojim narodom preživio sve golgote od prvih dana opsade i prvog oslobođenja Srebrenice, preko formiranja Ratne bolnice do priključenja koloni koja će u julu 1995 godine krenuti u proboj prema slobodnoj teritoriji. Film sadrži potresna svjedočenja profesora Pilava i njegovih kolega, ali i teških ranjenika koji su zbrinjavani bez anestezije.

“S posebnom emocijom radila sam na novom dokumentarcu I čast mi ga je najaviti. Vodi vas u Srebrenicu o kojoj kazuje doktor Ilijaz Pilav, danas profesor, vrsan torakalni hirurg, a nadasve drug i iskonski borac za dobro I pravedno. “ napisala je na svom FB profilu autorica dokumentarnog filma dr Ilijaz Elma Kazagić, urednica producentica u Federalnoj TV. Ovaj film premijeru će imati u Memorijalnom centru Potočari 10. jula u 19.00 sati, a tv premijera bit će na program Elmine matične kuće, Federalne TV, 11.jula u 18.15 sati.

Priča je to o ratnom srebreničkom hirurgu, sada profesoru Ilijazu Pilavu, koji je sa svojim narodom preživio sve golgote od prvih dana opsade I prvog oslobođenja Srebrenice, preko formiranja Ratne bolnice do priključenja koloni koja će ući u proboj do slobodne teritorije nakon jula “95. Posebno su teška svjedočenja profesora Pilava o oproštaju s bratom, te svjedočenja srebrničke, a sada tuzlanske doktorice prim. dr. Fatime Dautbašić Klempić koja svjedoči o stradanjima srebreničke djece iz Sućeske I masakru na igralištu u Srebrenici kada je stradalo 73.oje ljudi.

Također, dr. Ilijaz navodi i kako se sjeća pada helikoptera u Žepi gdje će među živima pronaći svog druga dr. Dževada Džananovića, danas docenta koji je život nastavio također u Tuzli. Upravo dr. Džananović prvi put će govoriti u filmu o padu helikoptera i susretu sa Ilijazom. Oba će doktora izgubiti braću u koloni smrti, što je dio filma sa izuzetno teškim svjedočenjima.

"Izuzetno su teške ispovjesti ljudi u ovom filmu, ali molim da ga pogledate, jer ćete čuti do sad neizgovoreno, jer djelo opominje i istovremeno uči nove generacije da se “granice nemogućeg ipak mogu pomjerati", da je obrazovanje najbolji odgovor na zlo, da nam zbog boljitka ovih prostora treba istina" za Tuzlanski.ba navodi Elma.

Na filmu u produkciji FTV su uz nju radile i njene kolege -producent Edin Lonić, snimatelj Almir Čaušević, ton majstor Boris Kragulj, montažer Jasmin Nalo. Posebnu zahvalnost autorica upućuje Emiru Obračaninu, njenom prijatelju koji je uradio muziku za film.