Posljednjih nekoliko godina električni romobili postali su popularno prevozno sredstvo među mladima, ali i starijima posebno u urbanim sredinama.

Električni romobili na ulicama Tuzle: Hitna potreba za zakonskim okvirom radi sigurnosti građana
Foto: Ilustracija Tuzlanski.ba | Popularno prevozno sredstvo

Iako olakšavaju kretanje i smanjuju troškove, sve češće se postavlja pitanje njihove sigurnosti, naročito kada se koriste u pješačkim zonama, gdje ne bi trebali biti prisutni.

Zabrinuti roditelji, kao i građani, izražavaju sve veću frustraciju zbog nesmotrenog ponašanja vozača romobila i bicikala, koji ugrožavaju pješake, a posebno djecu. Bez nedostatka zakona i propisa mogu donijeti više štete nego koristi.

Orhan Ibrahimagić, građanin Tuzle i otac dvogodišnjeg dječaka za Tuzlanski.ba ističe kako su električni romobili postali noćna mora za roditelje u pješačkoj zoni.

"Električni romobili i biciklisti u pješačkoj zoni čine svakog roditelja zabrinutim i nervoznim. Oni se rijetko obaziru na pješake, a djeca su najugroženija. Ne možete ih pustiti da slobodno trče, jer uvijek postoji rizik da ih nešto udari, iako se nalaze u zoni za šetnju," kaže Ibrahimagić.

Ovakve situacije dovode roditelje do nervoze, jer njihova djeca nemaju slobodu i sigurnost ni na mirnijim lokacijama u gradu koje su nekima jedino mjesto za druženje i igru.

Ibrahimagić dodaje kako su zbog takve situacije nekoliko puta morali prekinuti šetnje jer se osjećaju nesigurno. Posebno je bio zabrinjavajući slučaj u kojem je dvogodišnja djevojčica njegovih poznanika umalo postala žrtva vozača romobila na Trgu koji je inače predviđen za šetnju. 

Nedostatak zakonske regulative

Prema podacima koje je Tuzlanski.ba dobio iz Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, trenutno ne postoje jasni zakonski propisi koji regulišu upotrebu električnih romobila, bilo za djecu ili odrasle.

Također, ne postoje sigurnosni standardi koje vozači romobila moraju ispunjavati, niti su definirane zone u kojima je dozvoljeno ili zabranjeno kretanje ovih vozila.

Ovo svim vozačima daje na slobodi i u konačnici znači da romobil može voziti bilo ko, bez obzira na godine.

/ Anketa

Treba li mijenjati zakonske okvire i sanckionisati neodgovorne vozače?
Rezultati

Policija povremeno vrši kontrole i upozorava vozače romobila, ali ne postoje kazne za prekršaje vezane uz njihovu upotrebu. Zbog toga, mnogi građani osjećaju da trenutna situacija nije održiva, te traže strožije mjere, uključujući zabranu vožnje romobila u pješačkim zonama, kao i redovne policijske patrole.

Specifično je i to da postoje zakonski okviri za vožnju biciklom, te je vožnja zabranjena kroz ulicu Korzo, kao i na Trgu slobode, a isti zakoni ne važe za romobile. 

Ipak, postoji tračak nade, a on se ogleda u izmjeni zakona o sigurnosti saobraćaja.

''U toku je izrada prijedloga za izmjenu zakona o osnovama bezbijednosti saobraćaja u kojima će između ostalog biti regulisana upotreba romobila u saobraćaju, kao i sankcije za iste'', kazali su iz MUP-a TK. 

Roditelji apeluju na veći oprez

Orhan Ibrahimagić i mnogi drugi roditelji pozivaju na hitnu reakciju kako bi se djeca mogla slobodno igrati i šetati bez straha da će biti povrijeđena. Predlažu češće patrole policije u ljetnim mjesecima, posebno na frekventnim mjestima kao što je Trg slobode, u periodu od 18 do 23 sata.

Vezani članak Gradovi u Evropi zabranjuju iznajmljivanje romobila: Razlog su nesreće u kojima su žrtve pješaci

"Par puta su dolazili i odmah je situacija bila bolja – biciklisti guraju bicikla, a romobile tada niko ne vozi," zaključuje on.

''Prilikom redovnih aktivnosti policijski službenici vrše povremenu kontolu lica, koja upravljaju romobilom i isti se upozoravaju za korištenje istog'', potvrdili su iz MUP-a, ali problem je što se ni sami službenici ne mogu pozvati na Zakon kako bi sankcionisali vozače koji izazivaju opasnost, jer po Zakonu ne postoje pravila. 

Republika Hrvatska je 30. jula 2022. stupanjem na snagu izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti saobraćaja na cestama regulisala status romobila i tako se pridružila velikom broju evropskih zemalja koje su već imale normativna rješenja za električne romobile i njihove vozače, dok u Bosni i Hercegovini takav vid zakona još uvijek nije na snazi.

Zbog nepostojanja pravilnika i zakona u Tuzlanskom kantonu mogućnost za nesreće je također povećana, te su vozači romobila često sudionici u nesrećama.

Vozači putničkih automobila također kažu da su u nezavidnom položaju jer kako navode romobili samo ''izlete pred automobil'' pri većoj brzini što predstavlja opasnost i rizik za sve učesnike u saobraćaju. 

Vezani članak U TK 19 saobraćajnih nesreća: Teško povrijeđena vozačica električnog romobila

Iako romobili mogu biti koristan i ekološki prihvatljiv način prevoza, njihova upotreba u pješačkim zonama predstavlja ozbiljan problem, a dok se ne donesu zakonske regulative, sigurnost pješaka, posebno djece, ostaje pod velikim znakom pitanja.