Ef. Ljevaković: Molite Allaha dž.š. za pobjedu Zmajeva
Foto: Tuzlanski.ba

Pomoć Zmajevima stiže sa svih strana i na razne načine. No, malo je poznato da veliki broj vjernika već danima upućuje molitve Bogu, tražeći od njega da pomogne našim Zmajevima u Brazilu, javlja bh. novinska agencija Patria.

No, jedan bh. najvijač nije bio sigiran da li je Boga dozvoljeno moliti za uspjeh nogometne selekcije, pa je pitanje na ovu temu poslao i na službenu adresu Rijaseta Islamske zajednice u BiH, na šta mu je prof. dr. Enes Ljevaković, fetva-i-emin IZ odgovorio da molbe Allahu dž. š. za uspjeh Zmajeva ne samo da je dozvoljeno upućivati, već je odbrana domovine i vjerska dužnost.

- Već duže vrijeme, uoči važnih sportskih utakmica na kojima nastupa reprezentacija BiH, praktikujem, poslije namaza, proučiti dovu za njihov uspjeh, a kad se radi o važnijim utakmicama, klanjam i namaz za želju uz molbu da dragi Allah dž. š. bude u pomoći našim predstavnicima.

Kako ne bih želio činiti bilo šta što će, umjesto da pomogne, odmoći mojoj domovini i ljudima koji je predstavljaju, molio bih vas da mi odgovorite da li je ovaj moj postupak grijeh ili je to dozvoljeno raditi – upitao je jedan vatreni navijač dr. Ljevakovića.

Stručnjak za šerijatsko pravo mu je odgovorio:

- Svaka pobjeda naše reprezentacije raduje istinske domoljube, a među njima su i vjernici, pa ne vidimo u čemu je problem da se u dovi zamoli Allah dž.š. da pomogne da se ostvari ono što će obveseliti vjernike i domoljube.

- Ljubav prema rodnoj grudi i domovini je prirodna pojava, ona je neophodan uvjet njene odbrane, a njena odbrana je i vjerska dužnost, pa tako i sve što snaži taj osjećaj. Nema dokaza da je to grijeh - pojasnio je Ljevaković, piše Patria.