Kao i svakog 11. u mjesecu, i danas su se Majke Srebrenice okupile u Tuzli. 

Foto: A. Bešić | Mirno okupljanje

Majke Srebrenice godinama u kontinuitetu šalju poruku borbe za istinu i pravdu o genocidu počinjenom u Srebrenici.

I danas su se okupile na Trgu slobode u Tuzli podsjetivši na to da i dalje tragaju za kostima svojih najmilijih. 

''Niko ne zna kako je nama, majkama koje traže makar jednu kost da ukopaju svoje dijete. Taj proces je mukotrpan i dugotrajan, ali ne gubimo nadu. Dok smo žive borit ćemo se da se nađe makar jedna kost, da svaka majka može otići svome djetetu na mezar'', poručile su.

Dok se one bore za istinu i pravdu, u entitetu Republika Srpska, đaci će o najvećim zločincima učiti kao o herojima i to je ono što ih posebno boli, naglasile su danas. 

''Vidite dokle to više ide. Imamo u školama našu unučad čije su očeve, djedove, amidže ubili zlikovci po naredbi Karadžića i Mladića i sada ta djeca trebaju učiti o njima kao herojima. Koliko znam mi još uvijek imamo visokog predstavnika. Pozivam Christiana Schmidta da reaguje jer je istina o Karadžiću i Mladiću, ali i ostalim zločincima, dokumentovana u presudama Haškog tribunala'', kaže predsjednica Udruženja "Žene Srebrenice" Nura Begović. 

To im je dodatna motivacija da se bore, da istraju i upozoravaju na takve pojave. 

Podsjećaju i na to da smo okruženi negatorima genocida.

''Mi stalno šaljemo prijave, a na nadležnima je da rade svoj posao. Nadamo se da će svi koji negiraju genocid biti adekvatno kažnjeni'', naglasile su.

Za srebreničke majke ne postoji prepreka da dođu i obilježe svaki 11. u mjesecu, bez obzira na zdravlje ili vremenske uslove i tako će, ističu, raditi dok su žive.