Viza u mnogim zemljama predstavlja put za otvaranje vrata svijeta, a na tom putu Bosna i Hercegovina se pronašla na raskrsnici između prošlosti i budućnosti.

Državljani BiH bez viza mogu putovati u 123 zemlje, 60 manje nego državljani Hrvatske
Foto: Arhiva

Prema Henley Passport Indexu, koji već godinama izračunava istoimena londonska firma, BiH se trenutno nalazi na 43. mjestu po broju zemalja u koje se može putovati bez vize. 

BiH je gotovo rame uz rame s Albanijom, Gruzijom i Moldavijom, ali dva mjesta iza Sjeverne Makedonije i Crne Gore, devet iza Srbije te čak tridesetak mjesta iza Hrvatske i Slovenije, koje su rangirane na desetom odnosno jedanaestom mjestu ove liste najmoćnijih putovnica na svijetu, piše Večernji list

Državljani BiH bez viza mogu putovati u 123 zemlje, što je 17 manje u odnosu na Srbiju i 60 u odnosu na nekadašnje jugoslavenske republike koje se danas nalaze u EU , Sloveniju i Hrvatsku.

Ispred BiH nalaze se i zemlje poput Venezuele, koja se nalazi pod američkim sankcijama, Nikaragve i Hondurasa, ali i Bugarske te Rumunije, koje nas debelo nadmašuju jer njihovi građani bez viza mogu putovati u čak 177 država.

Zanimljivo, među zemljama u koje građani BiH i dalje ne mogu bez vize, uz razne egzotične destinacije i male otočne i afričke države, nalaze se i Alžir te Bahrein, ali i Azerbejdžan.

Za razliku od BiH, državljani Srbije bez viza mogu putovati u Azerbejdžan, Egipat, ali i Kuvajt. Slična situacija je i u slučaju Hrvatske. BiH je, inače, najbolji rezultat imala 2014., kada se našla na 42. mjestu.

U prevodu, u posljednjih deset godina ne da nije napravljen nikakav pozitivni, pa ni simbolični pomak, naprotiv - vratili smo se unazad. U top 10 ušla je i Slovenija, dok je Srbija na 34. mjestu sa 140 destinacija na koje se može bez vize.

Gledajući tablice, vidljivo je da je svijet općenito postao otvoreniji posljednjih godina. Sve u svemu, snaga vize pokazuje političko stanje u svijetu. Svjetske sile i bogate nacije obično imaju slobodan protok putovanja, ali oni koji se suočavaju s nestabilnošću ili ratom često nailaze na prepreke kada žele otići u inostranstvo.