Dom zdravlja Tuzla ostvario je značajne napretke u poboljšanju zdravstvenih usluga kroz povećanje stručnog kadra, formiranje novih odjeljenja i smanjenje lista čekanja.

Dom zdravlja Tuzla: Povećan stručni kadar, smanjene liste čekanja, olakšice za onkološke pacijente
Foto: Arhiva | Dom zdravlja Tuzla

Ove informacije objavljene su u izvještaju Doma zdravlja Tuzla za proteklih godinu dana.

U tom periodu, zaposleno je 20 novih mladih ljekara s ciljem povećanja dostupnosti zdravstvene zaštite za pacijente Grada Tuzla.

''Zaposleno je i devet novih medicinskih tehničara i tri nova ljekara, te se i dalje radi na kadrovskom popunjavanju ove službe'', ističu.

Stekli su se uslovi da se izmjeni pravilnik o radu Ustanove, u dijelu koji se odnosi na status sadašnjih i budućih specijalizanata u pogledu povećanja naknade za rad.

Također, priznato je pravo diplomiranim medicinskim sestrama, koje su dobile  zvanje i dodatak na naknadu za rad, te je ispravljena dugogodišnja nepravda prema istima.

Smanjene liste čekanja

Tuzlanski dom zdravlja je proteklih godina često bio u fokusu javnosti zbog listi čekanja. Na neke preglede, korisnici zdravstvene zaštite morali su čekati i po dvije godine. To se, navode u izvještaju, sada promijenilo.

''Na prvi pregled za ultrazvuk dojki do uvođenja reorganizacije se čekalo do 24 mjeseca. Od 01.09.2023. god. na prvi pregled za UZ dojki se čeka maksimalno 45 dana'', ističu.

Kada je riječ o ultrazvuku abdomena do uvođenja reorganizacije se čekalo do 18 mjeseci, a sada se također čeka maksimalno 45 dana. 

Od 01.09.2023. godine su uvedeni redovni termini za ultrazvučne preglede štitne žlijezde, a čeka se do mjesec dana.

''Važno je istaći, da kada se ustanovi potreba za hitnim ultrazvučnim pregledom, za isti, termin se omogući u roku od dva dana'', ističu.

Ukinuta je lista čekanja na Radiologiji za pretrage Mamografiju, te se termin dobija isti dan ili sutradan, a prije godinu i po se čekalo do 24 mjeseca na prvi termin.

Vezani članak Vidljiv napredak u Službi za radiologiju Doma zdravlja Tuzla

Formiran je i cjelokupni tim u Centru za rani rast i razvoj nakon deset godina od osnivanja, sa svim potrebnim stručnjacima, te je lista čekanja od 6 mjeseci ukinuta. Prvi pregled i tretman nastupa po javljanju pacijenata.

RTG kičme se sada čeka pet do 10 dana, radiografije (stopala, šaka) se čekaju dva do tri dana.

''Onkološki pacijenti, djeca, RVI, demobilisani borci, porodice šehida i poginulih boraca se primaju isti dan'', navode.

Osim, toga, kao prvi i jedini u Bosni i Hercegovini Dom zdravlja Tuzla je u proteklom periodu donio i odluku o uvođenju stikera za onkološke pacijente kako bi pacijenti oboljeli od karcinoma imali prioritet prilikom zdravstvenih pregleda.

Novo odjeljenje

U proteklom periodu formirano je Odjeljenje za zdravstvenu njegu u zajednici i vanbolničku palijativnu njegu, a nastalo je spajanjem dosadašnjeg Odjeljenja zdravstvene njege u kući i Odjeljenja polivalentne patronaže.

''Najveća promjena se sastoji u tome da se rad pomenutog odjeljenja od 01.06.2024. godine, odvija u dvije smjene tokom cijele sedmice i time je povećana dostupnost pružanja zdravstvene usluge našim korisnicima'', kažu iz Doma zdravlja.

Brojne edukacije iz oblasti zdravstva

Ustanova je u procesu sticanja dozvole za održavanje edukacija iz oblasti Sestrinske njege u zajednici (patronaža), te će Dom zdravlja Tuzla biti Edukacijski centar za područje cijelog Tuzlanskog kantona.

Centar za mentalno zdravlje Tuzla vrši kontinuirane edukacije u Osnovnim i srednjim školama na području Grada Tuzla kao prvi CMZ u BiH i to kontinuirano tokom cijele školske godine.

Samo u protekloj godini su radionice provedene za 1200 djece i 250 nastavnika. Formirano je psihološko savjetovalište za mlade, gdje se svake srijede od 12-14 stavljaju na raspolaganje psiholozi za rad sa mladima kako bi se izbjegla stigmatizacija.

Infrastrukturni projekti i medicinska oprema

Putem donacija su u proteklom periodu nabavljeni novi inhalatori za ambulante: Ljubače, Dragunja, Gornja Tuzla, Solana, Pasci. Pored navedene opreme izvršena je adaptacija ambulanti: Husino, Kiseljak, Dobrnja, Dragunja, Mramor, Solana, Pasci, Bukinje, (krečenje, farbanje, gletovanje, lijepljenje keramike, sanacija krovova, oluka).

''Formirana su dva punkta Hitne medicinske pomoći (Bukinje-Zapad, Mikrostanica-Istok), kako bi građanima usluge ove službe bile još brže dostupne. Korisnost punktova se ogleda u broju pruženih pregleda pacijentima u augustu 2024. godine: Hitna pomoć (centralni punkt) 238, punkt istok (Mikrostanica) 208, punkt zapad (Bukinje) 159'', saopštavaju.

Nabavljeno je savremeno sanitetsko vozilo sa kompletnom medicinskom opremom vrijednosti 150 000KM. Nabavljen je savremeni EKG uređaj vrijednosti 7000KM, te dva mobilna EKG-a vrijednosti 6000KM.

Pokrenute su aktivnosti za nabavku GPS uređaja za sva vozila, koji će automatski određivati rute prilikom intervencija, što će olakšati rad vozača Službe hitne medicinske pomoći.

Vezani članak Za dugogodišnji rad i rezultate: Sedam ljekara Doma zdravlja Tuzla steklo zvanje primarijusa

Formirana su dva punkta Hitne medicinske pomoći (Bukinje-Zapad, Mikrostanica-Istok), kako bi građanima usluge ove službe bile još brže dostupne. Korisnost punktova se ogleda u broju pruženih pregleda pacijentima u augustu 2024. godine: Hitna pomoć (centralni punkt) 238, punkt istok (Mikrostanica) 208, punkt zapad (Bukinje) 159.

Nabavljeno je savremeno sanitetsko vozilo sa kompletnom medicinskom opremom vrijednosti 150 000KM. Nabavljen je savremeni EKG (12 kanalni) uređaj vrijednosti 7000KM, te dva mobilna EKG-a vrijednosti 6000KM.

Pokrenute su aktivnosti za nabavku GPS uređaja za sva vozila, koji će automatski određivati rute prilikom intervencija, što će olakšati rad vozača SHMP. Zaposleno je 9 novih medicinskih tehničara i 3 nova ljekara, te se i dalje radi na kadrovskom popunjavanju ove službe.

Uz sve navedeno, da se primijetiti da je Dom zdravlja Tuzla ostvario značajne napretke u poboljšanju zdravstvenih usluga što će se zasigurno odraziti na kvalitet rada i zadovoljstvo pacijenata.