Dodik: Vlast u RS spremna da otkaže miting u Banjaluci ukoliko i opozicija otkaže svoj skup
Foto: Tuzlanski.ba

Vladajuća koalicija u Republici Srpskoj - SNSD, DNS i SP - spremna je da otkaže sutrašnji miting "Srcem za Srpsku - stop izdaji" ukoliko opozicioni Savez za promjene odustane od Velikog narodnog protesta, javlja Anadolu Agency (AA).

Usaglašeno je to na današnjem sastanku u Banjaluci između predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je lider SNSD-a, Marka Pavića, predsjednika DNS-a, i Petra Đokića, lidera SP.

Oni su saglasni sa izjavom poglavara Srpske pravoslavne crkve patrijarha Irineja, da ne bude održano okupljanje građana jer, kako su naveli, Republika Srpska ima najveći oslonac u Srbiji i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

"Svi bi trebalo da to prihvatimo. Dajemo punu podršku policiji na rigoroznim mjerama i da spriječe bilo kakve izgrede", rekao je Pavić.

Prema Dodikovim riječima, sada je opozicija na potezu. On je istakao da su brojevi neminovnost i da oni pokazuju ko ima vlast u RS, odnosno podršku naroda.

"RS će ostati mirna. Svi zajedno smo podlegli spekulacijama o neredima. Ne dolazimo da pravimo nerede i nasilje. Naše pristalice dolaze zato što brane našu politiku. To je podrška snažnoj RS. Predstavnici Saveza za promjene jačaju samo ustanove BiH", rekao je Dodik i dodao da Banja Luka ne želi mentorstvo Sarajeva.

Navodeći da se policija jednako odnosila i prema poziciji i prema opoziciji, Dodik je istakao da im je zabranjena šetnja prema Vladi RS, što će i poštovati, a oni koji dođu da ruše, mogu da očekuju rigorozne policijske mjere.

"Naše poruke će biti poruke mira i stabilnosti", rekao je Dodik i dodao da ne žele da iz Banjaluke ode slika o rušenju i nasilju.

Navodeći da su oni dobili podršku naroda, a Savez za promjene podršku Bakira Izetbegovića, istakao je na neće "prihvatiti izdajničko djelovanje predstavnika Srba koji su birani manjinski".

Vladajuća koalicija u ovom bh. entitetu na sutrašnjem mitingu, koji će biti održan u 12 časova na Trgu Krajine, očekuje 30.000 građana. Dodik, Pavić i Đokić rekli su da bi bilo dobro da ne bude okupljanja građana i da bi trebalo u razgovoru kod predsjednika RS rješavati postojeće probleme. (Tuzlanski.ba)