Dodik opet pozvao na zatvaranje OHR-a: Ne trebate biti tu
Foto: Tuzlanski.ba

Niti jedna ekonomija se ne može sama razvijati bez interakcije sa okruženjem, rekao je danas predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tokom konferencije za novinare na Jahorini.

Dodik se na početku svoga obraćanja zahvalio svima koji su došli kako bi uvećali dvodnevni "Jahorina ekonomski forum 2016" koji je okupio 300 stručnjaka savremene ekonomije, domaćih privrednika, stranih investitora i predstavnika najvećih privreda u svijetu, uključujući 60 eminentnih panelista.

"Hvala svima, ne samo političarima nego i privrednicima od Kine do Rusije. Ovo je prilika da se sretnemo i razgovaramo o raznim temama. Potreba ovakvog sastanka je da nađemo dobar rezultat i da ih primijenimo".

Niti jedna ekonomija se ne može razviti ako nema interakcije sa okruženjem, rekao je predsjednik RS-a i dodao da se uspjeh neke politike mjeri po onome što ostavi iza sebe.

"Mi smo u RS-u uspjeli sačuvati ekonomsku supstancu u teškim ekonomski uslovima. Važno je da se sagleda dobro i loše u ekonomiji i zbog toga je također važno da se pored političara ovim pitanjem bave i privrednici i ekonomisti".

Jedan od ciljeva foruma je da se identifikuju nedostaci i ukažu na rješenja za probleme, a Dodik je obećao da će se potruditi da te, kako kaže, preporuke adaptira u ekonomiji.

Na pitanje reporterke N1 Ike Ferrer Gotić da li će se najavljeni protesti u RS-u odraziti na ekonomsku situaciju u ovom bh. entitetu, Dodik je istakao da je u RS situacija stabilna.

"Nema straha. Republika Srpska je stabilna, veoma demokratski kapacitirana i ona može da iznese svake proteste. Republika Srpska nema  potrebe za protestima, ali ako je to glavno pitanje, ja nisam protiv i da se to desi. Uvjeren sam da to neće bitno utjecati na ekonomiju. Oni koji su pokretači te ideje mogli su da vide neke naznake stabilizacije pa sada žure da pokrenu nešto kako bi politički profitirali. Bosna i Hercegovina je zemlja pod protektoratom, zemlja u kojoj postoji visoki predstavnik i kada privrednik iz nekog okruženja dolazi i hoće da investira, njemu je to veoma važna poruka. Pozivam vas da zajedno odstranimo visokog predstavnika i zajedno mu kažemo 'hvala i doviđenja, ne morate tu biti'", kazao je Dodik. (N1)