Dodik najavio da će do kraja mjeseca uputiti sporazum o razdruživanju
Foto: Tuzlanski.ba

Uprkos činjenici da je iz Sjedinjenih Američkih Država stiglo direktno upozorenje predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska (RS) Miloradu Dodiku da "razdruživanje" znači kraj za ovaj entitet, predsjednik RS-a ne odustaje.

"U Sarajevu misle da su mnogo moćni, jer su miljenici Amerike, ali oni ne znaju da je u svijetu promijenjen odnos snaga," navodi Dodik, dodajući da je činjenica da Amerikanci uvode sankcije Srpskoj, dokaz "da smo mi neki faktor".

Naveo je da Republika Srpska nije bez potencijala da se brani, ali odnosi u BiH nikad nisu bili gori.

"Po svemu bi bilo normalno da ta zemlja ne postoji, to je karikatura," dodao je Dodik, uvjeravajući da je BiH dat pregovarački status za EU, "jer su dali Ukrajini pa nisu mogli da objašnjavaju što nisu BiH".

"Mi ćemo biti u organima BiH, ali ćemo samo donositi odluke u našem interesu. A pošto tamo nema odluka u našem interesu, teško da ćemo donositi odluke", kaže Dodik, podsjećajući da će RS do kraja mjeseca uputiti sporazum o razdruživanju, prenosi RTRS.

Kaže da Zapad Republiku Srpsku predstavlja kao remetilački faktor, a BiH ne može žovjeti bez međunarodnog intervencionizma, dok Federacija ne može živjeti bez međunarodnog pritiska zbog netrpeljivosti Hrvata i Bošnjaka.

"Mora se održati mir po svaku cijenu. Srbija i Republika Srpska samo u miru mogu razmišljati gdje će. Svijet je sada multipolarni. Politika koju smo izabrali je da pokušamo raditi i sa jednima i sa drugima, a Zapad kaže da ako nismo s njima, da smo protiv njih. Hoće da uvedemo sankcije Rusiji i da dođe do historijskog razilaženja s Rusijom," kaže Dodik.