Dodik: Mladić je spriječio genocid nad Srbima, za njega je rezervisano mjesto heroja (VIDEO)
Foto: Tuzlanski.ba

Nakon donesene presude za ratni zločin Ratku Mladiću, reagovali su brojni političari. Srpski dužnosnici danas su ujedinjeno pružali podršku Mladiću.

Udruge koje okupljaju bivše pripadnike vojske bosanskih Srba u Istočnom Sarajevu su, nakon izricanja presude Mladiću, pokušale organizirati prosvjedno okupljanje, ali na njihov poziv odazvalo se tek pet osoba koje su ulicama prošetale gotovo nezamijećene s ranije pripremljenim transparentima na kojima su bile poruke poput one “Stidi se, Europo” i “Naš heroj”.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, presudu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), je nazvao “sramotnom”: ,,Ova presuda osnažit će stajalište srpskog naroda da je Mladić heroj i patriot”, rekao je Dodik na konferenciji u Banjoj Luci, dodajući kako je presuda Mladiću udarac za BiH i novi dokaz da ta država ne može opstati pa se sada valja boriti za “RS i njenu državnost”.

Dodao je kako haške presude “ne mogu uticati na činjenice”, a Mladiću, tvrdi Dodik, može suditi samo historija, a ne neki sud. Najavio je kako će zatražiti da se iz školskih udžbenika u RS iz sadržaja izbaci sve što se odnosi na ICTY i njegov rad. (Tuzlanski.ba)