Dodik: Ako Trump pobijedi, neću oklijevati da proglasim nezavisnost RS-a
Foto: Tuzlanski.ba

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske Milorad Dodik najavio je danas da sutra putuje u Brisel, a nakon toga ide na suđenje u, kako on kaže, neustavni Sud Bosne i Hercegovine.

"Taj Sud je neustavan, ima neustavnu osnovu, to je nešto što mi ne prihvatamo. Sada je i nama stalo da dođe do tog procesa jer je on toliko apsurdan i ništavan da vidim šansu da se preko tog procesa sudi svom tom beščašću koje je u BiH nametnuto od strane neimenovanih stranaca," kazao je Dodik za TV Prva komentarišući odlazak na nastavak suđenja 6. decembra.

Dodao je i to da je "njegova politika očuvati status RS-a, volju naroda za RS-om i reći šta mi misli, a njegov izbor nije BiH".

Činjenica da privatnio lice mijenja zakon nigdje ne postoji u svijetu, kaže Dodik, niti postoji mogućnost da se to spozna u dalekoj političkoj istoriji, osim, kada su to bile neke okupacije.

"Inkriminiše me Tužilaštvo u kojem sjede musimani, kao i Sud u kome je i u prethodnom sudio musliman, a koji sudi i u redovnom prostupku. Јoš je upečatljivije i što su svi službenici oko sudija i tužioca takođe muslimani," istakao je Dodik.

Ponovio je da je BiH apsurdna zemlja

"Neimenovani stranac ne može da nameće zakon, Sud i Tužilaštvo nemaju ustavnu osnovu. Јedino tamo legitimno sam ja," poručio je Dodik i dodao je da brani interese Srba i RS-a.

Naveo je i to da se povratkom demokrata u Americi vratila stara struktura, navodeći da ih sve zna iz ranijeg perioda kada je bio funkcioner, te su oni uveli Christiana Schmidta koji nije imenovan u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Naglasio je kako vjeruje u nezavisnost RS-a i da smatra da će se to morati desiti jednog dana, te da bi on mogao da bude zaslužan za to u nekoj perspektivi.

"Kada je u Americi pobijedio Donald Trump, imao sam namjeru da proglasim nezavisnost RS-a. Onda su se neki oko mene uplašili i to nisam uradio. Moram da kažem da mi je danas žao što nisam. Ali ako bi Trump ponovo pobijedio, mislim da ne bih oklijevao," rekao je Dodik za TV Prva.