Dežurni ljekar svjedočio u slučaju žene koju su iz UKC Tuzla otpustili, a ona preminula nakon dva sata
Foto: Ilustracija | UKC mora isplatiti naknadu

Pravosudna bitka koju porodica Selimović u parničnom postupku vodi protiv UKC Tuzla i ljekara Alme Halilbašić i Mithada Hajdera, koje terete da su odgovorni za smrt njihove supruge i majke Amire Selimović, privodi se kraju.

Doktor Hajder koji je bio dežurni te noći kada je Amira Selimović bila primljena na UKC Tuzla ispričao je na Sudu šta zna o ovom slučaju.

Kako je za N1 rekao Senad Selimović, suprug preminule Amire Selimović, Hajder je rekao da Amira “nije bila super hitni pacijent”.

“On je rekao da je ona trebala biti primljena na bolničko liječenje s obzirom na to da je dovezena kao hitan bolesnik, ali nije bila super hitan bolesnik zbog čega bi je ostavio na intenzivnoj ili na nekom drugom odjeljenju te da nije bila bez pulsa, tlaka. Također je rekao da se i ranije dešavalo da teškog bolesnika iz prijemne ambulante Interne klinike vrate kući”, rekao je Selimović za N1.

Također, pravni zastupnik porodice Selimović je postavljao pitanja doktoru Haju koja se odnose na to da li je on pregledao Amiru i da li je bio upoznat o njenom zdravstvenom stanju.

“Doktor Hajder je odgovorio da nije ni vidio niti pregledao Amiru jer njegova dužnost kao dežurnog ljekara u prijemnoj ambulanti nije da bude uz niti pregleda pacijente nego da daje upute, a o stanju prilikom prijema pacjentice informisan je od strane specijalizanta doktorice Halilbasić-Smajić Alme. Želim reći da je ona imala tri mjeseca radnog staža u struci”, rekao je Selimović.

Selimović je objasnio da je Hajder u sudnici rekao da je po dobijanju djelimičnih nalaza dr. Hajder konsultirao i dežurnog internistu doktora Lekića a upravo je kod tog doktora, kaže Selimović, Amira išla na dotadasnje kontrole.

“Kada mu je pravni zastupnik predočio da te večeri doktor Lekić nije bio dežurni internista nego je dežurna bila doktorica Sušić Alma i doktorica Pjanić Mirha nastao je tajac u sudnici, a dr. Hajder je odgovorio da ga je tako izvijestila dr. Alma Halilbasić-Smajić”, rekao je Selimović.

Porodici Selimović je najvažnije bilo da dobije odgovor na pitanje da li je kao dežurni ljekar odobrio da doktorica Halilbašić-Smajić Alma otpusti njihovu Amiru.

“On je odgovorio da pacijentica nije vraćena kući, da je možda doktorica Alma mislila vratiti kući pacijenticu pa je to napisala, pa zaboravila obrisati. Rekao je kako nije pisao nalaz, već da je konsultovan, a specijalistički nalaz i uputnicu mu niko nije donio, niti ga je ko zvao i  da on nije ništa potpisao”, ispričao je Selimović.

Pravnog zastupnika je interesovalo da li je doktor Hajder upoznat da po pravilniku UKC-a Tuzla zabranjeno da specijalizant planira i vrši otpust pacijenta već da to mora izvrsiti isključivo dežurni ljekar, dobili su još jedan nemušt odgovor.

“Specijalista doktor Hajder je odgovorio da su to procedure donesene negdje s vana, samo malo izmijenjene, a obzirom na to da je načinjen tehnički propust u smislu da njemu nije dostavljen specijalistički nalaz na potpis, potpisala je specijalizantkinja i time je prekršena procedura”, naveo je Selimović.

Doktorica Alma Halilbasić-Smajić je ranije svjedočila u ovom predmetu i kazala da je sve odluke donosila uz telefonsku konsultaciju sa dežurnim doktorom Hajderom

UKC Tuzla nikad nije dao odgovore o ovom slučaju, dok iz Tužilaštva TK su ponovili ranije navode.

“Sve istražne radnje i vještačenje u ovom predmetu nisu okončani i nije donesena tužilačka odluka”, rečeno je iz Tužilaštva TK.

Podsjećamo, Senad Selimović je ranije ispričao da je njegova supruga Amira tada doživjela infarkt te su joj, nakon što je hitna pomoć transportovala u UKC, tamošnji doktori dali injekciju za stomačne tegobe i infuziju nakon čega su je, kazuje Senad, poslali Amiru kući da ode u toalet i naspava se. Nažalost, Senad i njegov sin Eldar su Amiru dovezli kući, prisjeća se Senad, a dva sata nakon toga Amira je tu i preminula.