Dervo Sejdić odgovorio HNS-u: Ne bježe ljudi iz BiH zbog Roma, nego zbog političara tri konstitutivna naroda
Foto: Tuzlanski.ba

Dervo Sejdić, predsjednik Romskog informativnog centra "Kali Sara", poznatiji kao dio "dvojca" u presudi evropskog suda za ljudska prava "Sejdić i Finci protiv BiH", kojom je naređeno otklanjanje diskriminacije u izbornom zakonodavstvu u BiH, danas je uputio novo otvoreno pismo.

Ovo je adresirano Hrvatskom narodnom saboru (HNS).

Povod za njegov današnji tekst je reagovanje HNS-a na njegovo pismo upućeno visokom predstavniku Christianu Schmidtu. U toj reakciji HNS tvrdi kako se Sejdić stavio na stranu radikalnih nacionalističkih narativa koji izazivaju najdublje političke podjele u BiH.

- Postavljamo pitanje gospodinu Sejdiću ko bira klub ostalih u federalnom Domu naroda sve ove godine i smatra li te delegate svojim predstavnicima te štite li oni prava romske nacionalne manjine? Također, smatra li gospodin Sejdić da bi npr. bošnjački "građani" ikada izabrali potencijalno njega za svoga predstavnika, saopćili su prje dva dana iz HNS-a.

Nacionalističke ralje

Svoju poruku upućenu HNS-u Sejdić je objavio na svom Facebook profilu. Njegov tekst prenosimo u cijelosti.

- Poštovana gospodo Hrvatskog narodnog sabora,

Prije svega hvala vam na savjetu:“da se otrgenem iz nacionalističkih ralja“, ako ranije niste primjetili moj san i htijenje je upravo to da se otrgenm iz nacionalističkih ralja.

Ja nemam ništa protiv da Hrvati u Bosni i Hercegovini zahtjevaju svoja prava, kao što nemam ništa protiv da bilo ko od građana Bosne i Hercegovine zahtjeva svoje pravo i to sam više puta u javnosti govorio i govorim.

Nije mi jasno zašto vi onda osporavate da ja imam pravo da zahtjevam svoja prava i prava Naroda kojem pripadam ili Ustavnoj kategoriji „Ostali“.

Ja kao i vi želim da ova naša zajednička domovina bude dio evropske civilizacijske vrijednosti, sa vrijednostima koja obezbjeđuju da svaki čovjek ima pravo da živi životom dostojan čovjeka bez diskriminacije, kako je to i regulisano Zakonom o zabrani diskriminacije u Bosni i Hercegovini citiram:

Član 2.

(1) Diskriminacijom će se, u smislu ovog zakona, smatrati svako različito postupanje uključujući svako isključivanje, ograničavanje ili davanje prednosti utemeljeno na stvarnim ili pretpostavljenim osnovama prema bilo kojem licu ili grupi lica i onima koji su s njima u rodbinskoj ili drugoj vezi na osnovu njihove rase, boje kože, jezika, vjere, etničke pripadnosti, invaliditet, starosna dob, nacionalnog ili socijalnog porijekla, veze s nacionalnom manjinom, političkog ili drugog uvjerenja, imovnog stanja, članstva u sindikatu ili drugom udruženju, obrazovanja, društvenog položaja i spola, seksualne orijentacije, rodnog identiteta, spolnih karakteristika, kao i svaka druga okolnost koja ima za svrhu ili posljedicu da bilo kojem licu onemogući ili ugrožava priznavanje, uživanje ili ostvarivanje na ravnopravnoj osnovi, prava i sloboda u svim oblastima života.

Civilizacijske norme

Vama je poznato da su važeći Ustav i Izborni zakon u Bosni i Hercegovini diskriminatorni prema gradjanima Bosne i Hercegovine koji ne pripadaju jednom od tri konstitutivna Naroda i da se ima obaveza ovo mijenjati upravo u skladu sa evropskim vrijednostima kojima se kako to navodite i vi zalažete i ka kojima težite.

Ja vama, niti bilo kome drugom u Bosni i Hercegovini nisam i nemam namjeru nametati nešto što nije u skladu civilizacijskih normi ali isto tako osporavat ću da se meni i narodu kojem pripadam nameće nešto što je u suprotnosti sa istim tim civilizacijskim normama.

Za razliku od vas nikada nisam osporio nečije izborno pravo da bira i bude biran, na način kako vi to kažete i zagovarate da pripadnik jednog naroda ne može glasati za pripadnika drugog naroda. Pitam vas za koga ću onda ja i narod kojem pripadam glasati ako bi isključivo glasali Hrvati za Hrvata, Bošnjaci za Bošnjak, Srbi za Srbina, s obzirom da vi to zahtjevate.

Ovakvim vašim stavovima ne da se ukida diskriminacija koja je potvrđena presudom Visokog sudskog vijeća Suda za ljudska prava u Strazburu, nego se dodatno ta diskriminacija ojačava do rasističkih stavova. Vi bi ste namtnuli meni i narodu kojem pripadam i zabranu da slobodno biramo onoga za kojeg smatramo da će u svom radu štiti prava svih državljana-građana Bosne i Hercegovine, a ne samo isključivo prava naroda kojem pripada.

Ovakvim stavovima vi bi ste mene i naord kojem pripadam vratili u prošlo stoljće kada je Afroamerikancima u Americi bilo zabranjeno da glasaju, podsjećam vas na vođu pokreta koji je sinonim i simbol ljudske, demokratske i civilizacijske norme na njegovu malenkost Martina Lutera Kinga. Na svu sreću to Evropa i svijet neće nikada dozvoliti, ja vas uvjeravam u to.

Pozivam vas i ohrabrujem da preispitate svoje stavove da li su u skladu sa evropskim i svjetskim standardima demokratskih i civilizacijskih normi. Za razliku od vas ja nastojim zaštiti prava Roma na bilo kom dijelu Bosne i Hercegovine dok vama Hrvat iz recimo Sarajeva, Tuzle i Banje Luke nisu isto vrijedni kao Hrvat iz zapanog Mostara.

Rrazina diskriminacije

Tvrdite da su Hrvati i Romi u Bosni i Hercegovini na istoj razini diskriminacije, a ja vas pitam od općine do državne razine koliko Roma je načelnika općina, kojiko je Roma na ministarskim pozicijama, koliko je Roma u parlamentima svih razina u isto vrijeme koliko je Hrvata na tim pozicijama.

Za razliku od vas Romi su diskriminisani i od Bošnjačkih i od Hrvatskih i Srpskih političkih elita. Bosnu i Hercegovinu napuštaju njeni građani ne zbog politike Roma već zbog politike i političara tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini, napisao je Sejdić u poruci upućenoj HNS-u.