Ministar rada i socijalne politike Federacije BiH Adnan Delić reagirao je na optužbe predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH Tomislava Martinovića, koji je izjavio da je ministar vršio pritisak na delegate zbog neusvajanja Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih.

Delić odgovorio Martinoviću: Ustavno je pravo građana da znaju kako delegati glasaju
Foto: Fena

Kako je saopćeno iz Ministarstva rada i socijalne politike FBiH, ministar Delić naglašava da njegova reakcija nije bila pritisak na delegate ili zastupnike, već ustavno pravo građana da budu informirani o tome kako njihovi predstavnici glasaju. 

"Transparentnost u radu je ključna. Sjednice se prenose javno upravo kako bi građani imali uvid u rad svojih izabranih predstavnika. Delegati bi trebali glasati po svojoj savjesti i u interesu građana. Nemoguće je glasati po savjesti protiv nečega što je za opće dobro građana. Ovaj zakon nije u suprotnosti s interesima bilo kojeg naroda, već je za opće dobro svih građana. Nečuveno je obarati zakon u nacrtu bez da mu se pruži prilika za javnu raspravu i konačno usvajanje," istaknuo je Delić.

Istaknuto Martinović: Ustavno je pravo izaslanika glasati po vlastitoj savjesti

Ministar je također kritizirao delegate koji su bili suzdržani prilikom glasanja ili su napustili sjednicu bez opravdanog razloga, naglašavajući da su time poslali jasnu poruku građanima da ne rade u njihovom interesu.

"To je neodgovorno i neprofesionalno. Svi mi koji radimo u službi naroda moramo početi izvršavati svoje obaveze transparentno i odgovorno. Vrijeme je za ozbiljne promjene u našem društvu," zaključio je ministar, navodi se u saopćenju.