Delegacija Hrvatskog sabora, predvođena predsjednikom Josipom Lekom, boravila u Tuzli (VIDEO)
Foto: Tuzlanski.ba

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko s delegacijom boravio je danas u prijateljskoj posjeti Općini Tuzla gdje se sastao s Jasminom Imamovićem, načelnikom, Jozom Nišandžićem, predsjedavajućim Općinskog vijeća Tuzla, Nadom Mladinom, zamjenicom OV Tuzla te predsjednicima klubova vijećnika u OV Tuzla.

- Bosna i Hercegovina nije samo partner i susjed, to je više za Republiku Hrvatsku. Tu smo da razgovaramo, da vodimo dijalog, da razmjenjujemo iskustva posebno kada je vrijednost ovog posjeta da je Tuzla kao grad BiH u odličnim odnosima s nekoliko gradova u Hrvatskoj. Mi mislimo da je to dodana vrijednosti odnosima BiH i čestitamo načelniku za to - rekao je ovom prilikom Leko.

Podvlači da je svaki dolazak u BiH, bez obzira na to je li to Tuzla, Sarajevo, Mostar ili Banja Luka, dolazak u BiH.

-Sve ono što možemo pomoći je da ćemo zagovarati interese BiH u Evropskoj uniji u skladu s našim željama i potrebama da se BiH izgrađuje kao funkcionalna, demokratska država u standardima koji vrijedi za zemlje EU. To smo potvrdili i ovdje u Tuzli - istakao je Leko.

Na pitanje o izborima u našoj državi, predsjednik Hrvatskog sabora je rekao da je to pitanje BiH.

Načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović naglašava da je velika čast da Tuzlu posjeti predsjednik Sabora Republike Hrvatske, zajedno s visokom delegacijom.

-Ovo je još jedna potvrda našeg prijateljstva. Uime građana Tuzle zahvalio sam za korektan odnos, prijateljski odnos naroda i vlasti RH prema BiH koji se ogleda u konkretnom predlaganju da naša zemlja uđe u EU po blažim kriterijima od onih kriterija koje je Hrvatska morala ispoštovati. To je velika prijateljska gesta prijatelja koji vas dobro poznaju i koji tačno znaju da postoje neke opstrukcije za ulazak u EU, da građani BiH nisu krivi i da bi te opstrukcije prestale kada bi BiH što prije primili u NATO i EU - rekao je Imamović.

Kaže da je poznato da Tuzla ima veliki broj prijateljskih gradova u Hrvatskoj te da je odnos prema Hrvatima ovdje korektan.

- Mi se držimo principa da svi građani imaju ista prava bez obzira na to koje su nacionalnosti. Mislim da je odnos prema Hrvatima isti kao i odnos prema Bošnjacima i Srbima i tu se radi o jednoj sinergiji potcrtao je Imamović.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko sa delegacijom boravi danas i sutra u službenoj posjeti Tuzlanskom kantonu, Brčko Distriktu te Posavskom kantonu. (Fena)