Usvojen pravilnik: Evo koliko će iznositi kazne za ugostiteljske objekte koji krše Zakon o upotrebi duhana
Foto: Tuzlanski.ba

Na Svjetski dan bez duhanskog dima, Ured Vlade FBiH dao je pozitivno mišljenje vezano za Pravilnik kojim se regulišu smjernice za ugostitelje vezane za provedbu Zakona o ograničenoj upotrebi duhanskih proizvoda.

Kako Tuzlanski.ba saznaje,  Pravilnikom je definisano da ugostitelji imaju šest mjeseci roka da svoje objekte prilagode Zakonskim odredbama, a ako to ne urade slijede kazne u sljedećim novčanim iznosima:

- Za pravna lica izriče se kazna od 2.000 KM do 5.000 KM,

- Za odgovorna lica izriče se kazna od 300 KM do 1.000 KM,

- Za vlasnike i korisnike prostora gdje je pušenje zabranjeno izriče se kazna od 500 KM do 1.500 KM,

- Za fizička lica izriče se kazna od 100 KM.

Inspekcije će nadzirati poštivanje Zakona

Tuzlanski.ba je kontaktirao i Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona. Na naš upit o nadziranju ugostiteljskih objekata kada je u pitanju primjena i poštivanje Zakona, kazali su:

"Uglavnom se djeluje edukativno - preventivno. Čekamo podzakonske akte da znamo kako postupati kada je riječ o izuzecima jer nam je tu ostalo nedefinisano. Kada to bude završeno, inspekcije će u potpunosti nadgledati rad ugostiteljskih objekata, ali i svih ostalih koji su obuhvaćeni ovim Zakonom.'', rekao je Selmin Karić, direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Ovaj Zakon podrazumijeva i zabranu konzumacije duhana u privatnim vozilima u kojima se nalaze maloljetne osobe, dok je izuzetak konzumiranje duhana za žvakanje i duhana za šmrkanje.

Zakonom je definisano da su pravna lica, u čijim objektima postoje izuzeci od zabrane pušenja, bilo da su u njihovom vlasništvu ili su im dati na korištenje dužni uskladiti svoj rad s odredbama ovog Pravilnika u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu.