Danas 5. Povorka ponosa pod sloganom "Volim da se ne bojim"
Foto: Tuzlanski.ba

Danas će u glavnom gradu Bosne i Hercegovine biti održana peta po redu Povorka ponosa pod sloganom ''Volim da se ne bojim''. 

''Kampanja je temeljena na temi ovogodišnje povorke i sloganu “VOLIM da se ne bojim” kako bi doprinijela našoj snažnoj težnji ka oslobođenju i životu koji uvažava potpuni integritet svake individue. Cilj je prevenirati nasilje u društvu, koje nažalost, kulturu nasilja gaji kao normalan i opšteprihvaćen standard življenja. Društvena zajednica u kojoj je izvršena normalizacija nasilja ostavlja dugoročne posljedice upravo na to društvo, jer ugrožava integritet i prava svakog čovjeka, koja se temelje na tome da svi i sve budemo slobodni_e i živimo dostojanstven život u otvorenim i inkluzivnim sredinama'', poruka je organizatora.

Okupljanje učesnika povorke je planirano od 16 do 18 sati kod Historijskog muzeja, a bit će otvorena dva ulaza - od Historijskog muzeja i s Vilsonovog šetališta. Na mjestu okupljanja će svi moći preuzeti promomaterijal (majice, cekere, bedževe, boce, magnete, šolje i slično) te vodu, zastave i transparente, koje će nositi tokom šetnje.

Učesnici će se kretati od Historijskog muzeja do Narodnog pozorišta Sarajevo gdje će biti održan program.

Iako je pravilo da se ne nose oznake političkih organizacija, društvenih organizacija, međunarodnih ambasada i slično, ali s obzirom na situaciju, ove godine je dozvoljeno da budu unesene palestinske zastave. Iz Bh. povorke navode kako je palestinska zastava prepoznata kao simbol otpora i da za takvu zastavu ima mjesta na povorci.

"Bh. povorka ponosa je protest protiv nejednakosti i predstavlja borbu za bolji položaj lezbejki, gejeva, biseksualnih, trans, interspolnih i kvir osoba u bosanskohercegovačkom društvu... Pridružujemo se svim prajdovima koji su stali u solidarnost sa palestinskim otporom i šaljemo jasnu poruku protiv rata i opresije. Među ključnim principima našeg kolektiva i pokreta je solidarnost, antifašizam i antimilitarizam", poručili su.

U Sarajevu će zbog Povorke na snazi biti i privremena obustava saobraćaja, a u kojim ulicama možete čitati OVDJE.  (Foto: Facebook Bh povorka ponosa | Tuzlanski.ba)