Čović otkriva zašto nije podržao sankcije protiv Rusije: Opozicija pakuje kako im odgovara
Foto: Tuzlanski.ba

Na sjednici Predsjedništva sam vrlo detaljno informisao članove i dali smo procjenu gdje se nalazimo nakon neuspjeha pregovora poslije devet mjeseci sastanaka, izjavio je u petak Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, nakon sjednice Predsjedništva stranke održane u Mostaru. Kazao je da je u pogledu Izbornog zakona napravljen ogroman iskorak.

- Što se tiče hrvatske strane, došli smo do one mjere u koju se više ne može dirati, u Ustav BiH, odnosno u Ustav FBiH se ne može dirati, naglasio je Čović i najavio da bi moglo doći i do novog kruga pregovora.

- Bh. lideri trebaju pokazati snažnu privrženost za brzo okončanje ustavnih reformi, s obzirom na to da su vitalne za stabilnost i punu funkcionalnost zemlje, kao i za potporu svim ostalim reformama potrebnim za sticanje statusa kandidata. Mislim da prostora za razgovore i konkretne dogovore još ima. Nisam nikad rekao da su propali, ali da su u ovom formatu apsolutno završeni i da nisu polučili rezultat, to je tačno, navodi Čović.

Pohvalio je i uspjeh hrvatske diplomatije i premijera Andreja Plenkovića, “koji je uspio kao izvjestitelj u zaključcima Evropskog vijeća vrlo jasno pozicionirati BiH”.

- Plenković se snažno založio da sva tri naroda i građani dobiju šansu da imaju izbore u izmijenjenom okviru. Iz EU su poslali jasnu poruku da je Unija spremna nastaviti angažman na najvišem nivou, što ostavlja mogućnost za još jedan krug sastanaka o reformi izbornog zakonodavstva, napominje lider HDZ-a.

Odgovorio je i na pitanje zašto nije podržao sankcije protiv Rusije u Domu narodu, zbog čega je reagovao i Johan Sattler, šef Delegacije EU u BiH.

- Koje to mjere nisam podržao, odnosno HDZ? Podržali smo sve i imali usaglašan dnevni red. Gdje nastaju problemi? Kada opozicione stranke redovno dopunjavaju i kreiraju dnevni red, a mi to odbacujemo. Vješto koriste da to zapakuju u celofan kako im odgovora, što je možda atraktivno čuti, kazao je Čović.