Ćamil Duraković za AA: Negiram bilo kakav poraz dok CIK ne objavi zvanične rezultate
Foto: Tuzlanski.ba

Nezavisni kandidat na proteklim lokalnim izborima za načelnika Srebrenice Ćamil Duraković negirao je medijske navode da je već priznao izborni poraz i pobjedu Mladena Grujičića, svog oponenta, kandidata Koalicije sa Srebrenicu, javlja Anadolu Agency (AA).

Nekoliko medijskih kuća u Bosni i Hercegovini i regiji danas su objavili vijest da je aktuelni načelnik Srebrenice Duraković u izjavi priznao izborni poraz i najavio ulaganje žalbe zbog neregularnosti izbornog procesa, a Duraković je u izjavi za AA negirao tu informaciju.

Ja negiram bilo kakav izborni poraz dok Centralna izborna komisija je objavi zvanične rezultate, a to će biti u ponedjeljak, nakon čega ću ja imati svoju zvaničnu izjavu“, kazao je Duraković.

Duraković je naglasio da ni u jednom medijskom nastupu nije priznao izborni poraz, te je kazao da će o tome i o mogućoj žalbi govoriti tek nakon što CIK objavi zvanične rezultate izbora.

Razlika između kandidata Koalicije za Srebrenicu Mladena Grujičića i nezavisnog kandidata za načelnika te opštine Ćamila Durakovića nakon najnovije obrade podataka u Glavnom centru za brojanje glasova u Sarajevu pristiglih putem pošte i s birališta u odsustvu, smanjena je na 778 glasova.

Grujičić trenutno ima ukupno 4.675 glasova ili 54,44 posto, a Duraković 3.897 glasova ili 45,38 posto. Nezavisni kandidat Desnica Radivojević dobio je ukupno 15 glasova ili 0,17 posto.

Do smanjenja razlike u broju osvojenih glasova u korist Durakovića došlo je nakon obrade podataka s birališta u odsustvu. Duraković je dobio 1.299 glasova sa birališta u odsustvu, Grujičić dva, a Radivojević jedan.

Za opštinu Srebrenica na lokalnim izborima za glasanje putem pošte bilo je evidentirano ukupno 1.596 osoba.

Prema tim rezultatima, Duraković je zasad putem pošte dobio 683, a Grujičić 246 glasova.

Grujičić je osigurao i 77 glasova birača koji su glasali na nepotvrđenim glasačkim listićima, a koji su prihvaćeni i postali potvrđeni, a Duraković je dobio dva glasa.

Na redovnim biračkim mjestima, njih 27 koja su ranije obrađena, utvrđeno je kako Grujičić ima 4.350, Duraković 1.914, a Radivojević 14 glasova.

Planirano je da Centralna izborna komisija BiH u ponedjeljak, 17. oktobra utvrdi rezultate lokalnih izbora u BiH održanih 2. oktobra, a nakon što se preko vikenda obrade preostali glasovi pristigli putem pošte, s birališta u odsustvu, od birača koji su glasali putem mobilnih timova, u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, te na nepotvrđenim glasačkim listićima.