Epidemija morbila već neko vrijeme proglašena je i na području Tuzlanskog kantona, a broj zaraženih raste iz dana u dan.

Broj zaraženih morbilama u TK u porastu: Roditelji nisu svjesni važnosti vakcinacije djece
Foto: Ilustracija

U posljednje vrijeme u brojnim kantonima Bosne i Hercegovine proglašeno je stanje epidemije morbila kod djece. Prvi potvrđeni slučaj u Tuzlanskom kantonu bio je u decembru prošle godine, a do danas zabilježeno je ukupno 798 oboljelih osoba.

O stanju u Tuzlanskom kantonu za Tuzlanski.ba govorila je Jasmina Brkić Džambić, epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo TK. 

Jasmina je istakla kako je broj oboljele djece u porastu u odnosu na period kada je zabilježen prvi slučaj.

"Trenutno je ukupno 798 oboljele djece na području Tuzlanskog kantona od čega je čak 664 bilo nevakcinisano. Trenutno su na hospitalizaciji dva pacijenta", kazala je Jasmina. 

Najviše oboljelih do sada je zabilježeno Lukavcu, čak njih 310, dok je Tuzla na drugom mjestu sa 199 ukupno prijavljenih slučajeva do sada.

Brkić Džambić navodi kako je preventiva imunizacija djece, ali da kod roditelja još uvijek nije razvijena svijest o vakcinaciji. 

"Broj vakcinisane djece sa MRP vakcinom je veći u odnosu na isti period prethodne godine kada nije bilo epidemije, ali to nije dovoljno za postizanje kolektivnog imuniteta i zaštitu od ove bolesti jer vakcinacija je najvažnija i najefikasnija preventivna mjera", pojašnjava ona dodavši da je samo 23 djece u kantonu sa jednom dozom aplicirane vakcine. 

Najveći broj oboljele djece je uzrasta do šest godina, a Zavod je do sada zabilježio 428 oboljelih, zatim slijede tinejdžeri kojih je 250 od početka zaraze. 

Manje su izloženi zarazi mladi od 15 do 30 godina, no svjedoci smo da kada se zaraze, ukoliko su nevakcinisani, posljedice mogu biti tragične. 

Vezani članak Drugi slučaj smrti od posljedica morbila: U Zenici preminuo 18-godišnjak

Podsjećamo, u posljednje vrijeme u Bosni i Hercegovini zabilježena su dva smrtna slučaja uzrokovana morbilama, prvi je bio u Sarajevu gdje je preminuo 17- godišnjak, a drugi slučaj zabilježen je u Zenici gdje je život izgubio 18-godišnjak.

I u ostalim kantonima broj zaraženih kontinuirano raste, a najveći problem koji dovodi do komplikacija jeste broj nevakcinisane djece.