Boračka hronologija:  Od hodanja prema Sarajevu do blokade saobraćajnica
Foto: Tuzlanski.ba

Još 12. juna 2017. ispred zgrade Vlade FBiH okupilo se oko 300 demobilisanih boraca iz nekoliko gradova Tuzlanskog kantona, koji su put Sarajeva krenuli pješke 8. juna, a priključili su im se i demobilisani borci iz drugih gradova. Od tada borave naizmjenično pred zgradom u Alipašinoj ulici, tražeći ispunjenje tri zahtjeva: ukidanje finansiranja svih boračkih udruženja, borački dodatak i objavu registra onih koji su bili u ratu.

Već 16. juna je ministar za pitanja boraca Salko Bukvarević u intervjuu za Oslobođenje kazao da za dodatak koji borci traže nema novca, izlazeći tog dana i pred borce, koji su poručili da parcijalna rješenja neće prihvatiti.

Pojedini demobilisani borci iz kampa su 22. juna kazali da će se, ako zahtjevi ne budu ispunjeni, spaliti za Bajram, a sutradan je zasjedala Vlada FBiH, no, iako najavljeno, pitanje boraca iz kampa nije razmatrano.

U kamp je 7. jula borcima došao potpredsjednik FBiH Milan Dunović, koji je pozvao Vladu da pametnije raspodijeli novac, a istog dana dio boraca potpisao je sporazum o socijalnom zbrinjavanju boraca Armije RBiH iz 19 općina. Potpisnici su otišli iz kampa.

Poslanici klubova DF-a i SDP-a BiH u Predstavničkom domu PFBiH su 12. jula predsjedavajućem Edinu Mušiću poslali prijedlog za održavanje vanredne sjednice radi razmatranja zahtjeva pripadnika demobilisanih boraca ARBiH i HVO-a.

Bukvarević je 21. avgusta, kao predstavnik Radne grupe Vlade FBiH za pregovore, pozvao demobilisane borce iz kampa da odrede predstavnike za pregovore, što su oni odbili, te je dio njih 24. avgusta stupio u štrajk glađu.

Prikupljanje potpisa građana počelo je 19. septembra, a 21. 9. dio demobilisanih boraca iz kampa odlazi pred zgradu Parlamenta FBiH, gdje su održane dvije sjednice Doma naroda, sa predložena tri zakona iz oblasti boračke populacije. No, borci su kazali da je to velika farsa za građane.

Udruživanje sa članovima Udruge Zaboravljeni branitelji borci iz kampa objavili su 20. oktobra.

Potpisnici sporazuma sa Vladom 20. decembra najavljuju povratak u Alipašinu, jer vlast nije ispoštovala nijednu stavku sporazuma, a 8. januara ministar Bukvarević za Oslobođenje kaže da se sporazum s borcima poštuje.

U Vladi su 29. januara prezentirali registar korisnika boračko-invalidske zaštite, koji su demobilisani borci nazvali “ublehom za javnost”.

Prevareni potpisnici sporazuma 6. februara podnose krivičnu prijavu protiv Vlade FBiH i Ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, a 16. 2. klubovi poslanika opozicionih SDP-a, DF-a i HDZ-a 1990 upućuju urgenciju Edinu Mušiću u kojoj traže sazivanje hitne sjednice ovog doma o stanju i položaju boračke populacije. Održavanje sjednice opozicija je tražila prije 28. februara, za kada su borci najavili blokade. (Oslobođenje)