U naselju Krojčica, u Mjesnoj zajednici Kreka, završeni su važni infrastrukturni radovi koji uključuju asfaltiranje puta i izgradnju kanalizacione mreže.

Bolji uslovi na Krojčici: Završeni projekti komunalne infrastrukture u iznosu od 125 hiljada maraka
Foto: Grad Tuzla | Završeni radovi

Ovi radovi značajno su poboljšali uslove života za stanovnike romskog naselja, osiguravajući bolju povezanost s ostatkom grada.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić, i gradonačelnik Tuzle, Zijad Lugavić, danas su obišli ovo naselje.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH osiguralo je 100.000 KM za ovaj infrastrukturni projekat, dok je Grad Tuzla sufinansirao iznos od 25.169,51 KM.

„Ovi infrastrukturni projekti, koji obuhvataju asfaltiranje puta i izgradnju kanalizacione mreže, nisu samo investicija u puteve i mreže, već su investicija u bolje uslove života za sve građane, a posebno za Rome koji žive u ovom naselju. Naš cilj je osigurati dostojanstvene uslove stanovanja i svakodnevnog života, čime doprinosimo društvenoj inkluziji i ravnopravnosti svih građana.

Ova sredstva su dokaz opredjeljenja Ministarstva za kontinuiranu podršku ranjivim kategorijama stanovništva, i uvjeren sam da ćemo kroz ovakve projekte nastaviti praviti pozitivne promjene u lokalnim zajednicama širom Bosne i Hercegovine. Saradnja s lokalnim vlastima, kao što je Grad Tuzla, od ključnog je značaja za uspješnu realizaciju ovih inicijativa“, kazao je ministar Hurtić.

Projekat je obuhvatio asfaltiranje puta, uključujući dva proširenja koja omogućavaju izlaz na regionalni put, te izgradnju kanalizacione mreže u ulici Krojčica do broja 218.

‘’Ove investicije imaju ogroman značaj za unapređenje kvaliteta života građana u naselju Krojčica, posebno za romsku zajednicu. Osiguravanje osnovnih uslova za život poput modernih saobraćajnica i kanalizacione mreže je ključ za dalji razvoj ovih naselja i njihovu integraciju u društvo. Grad Tuzla ostaje posvećen jačanju infrastrukture i poboljšanju životnih uslova svih naših sugrađana, a ovakvi projekti su najbolji primjer uspješne saradnje između lokalnih i državnih vlasti’’, kazao je gradonačelnik Lugavić.

Završetkom ovih radova, unaprijeđena je komunalna infrastruktura, što će značajno poboljšati kvalitet života stanovnika ovog naselja i osigurati bolju povezanost sa ostatkom grada.